Про ситуацію в Чеченській республіці Ічкерія (заява МЗС України за версією «Куреня»)

Україна, як жодна інша країна у світі, зацікавлена у відновленні миру в Росії і вважає, що Кремль має відмовитися йти на поводі «партії війни», яка намагається зіштовхнути російський народ у безодню національної катастрофи. Як показали останні події в Грозному, Росія вже стоїть за два кроки від прірви. Висловлюємо щонайглибшу стурбованість та обурення фашистськими методами, що ними кадировські карателі розправляються з повстанцями руху «Імарат Кавказ». Чеченські ополченці піднялися й обстоюють свої конституційні права, зокрема, реальну, а не паперову федералізацію Росії, аж до реалізації записаного в Конституції права на самовизначення шляхом референдуму. Саме агресивний наступ на ці права змусив населення Чечні взятися за зброю. Це був абсолютно вільний вибір, хоч би що видумували ті, хто насамперед несе провину за внутрішній конфлікт у Росії.

Але ще не пізно зупинитися, вихід із кризи — в межах досяжності. Кремль повинен негайно припинити будь-які каральні операції в Чеченській республіці Ічкерія, вивести з території головорізів Кадирова й негайно сісти за стіл переговорів з народними ополченцями. Москва повинна нарешті почути голос Кавказу й налагодити дієвий діалог зі своїми чеченськими одноплемінниками, які хочуть обстояти свої права на рідну мову, культуру, історію.

Київ вважає, що оптимальним місцем для переговорів може слугувати Мінськ. Україна, як завжди, готова стати модератором таких зустрічей.

Більше того, щоб уникнути масштабної моторошної соціальної катастрофи на Кавказі, Київ негайно готовий направити до Грозного 10, а то й усі 20 (!) гуманітарних конвоїв.

Переконані: тільки за наявності доброї волі й відмови від підтримки прихильників Кадирова мир у нашій братній, гаряче коханій країні Росії можливий і має бути досягнутий!