Про роботу Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. при Верховній Раді України
Комісія протягом 2012 року працювала відповідно до діючого Регламенту, законодавчих актів і вимог сьогодення.
Тривала робота з патріотичного виховання молоді, обстоювання історичної правди про Велику Вітчизняну війну і внесок українського народу в підпільно-партизанську боротьбу з загарбниками на окупованій території.
Партизани і підпільники систематично виступали в засобах масової інформації зі спогадами. З ініціативи комісії, за підтримки народних депутатів, членів уряду в Україні в минулому році відзначено День партизанської слави та 125-ту річницю від дня народження партизанського лідера С. Ковпака.
Комісія разом з Держслужбою у справах інвалідів та ветеранів України, Організацією ветеранів України, держадміністраціями провела організаційну роботу з патріотичного виховання молоді, благоустрою пам’ятників та пам’ятних місць в Криму, Києві, Керчі, Севастополі, обласних центрах та інших населених пунктах.
У селі Карпилівка Козелецького району Чернігівської області встановлено пам’ятний знак «Льотчикам партизанської війни».
Комісія підготувала низку видань про видатних партизанських командирів, учасників героїчної боротьби, інформаційний листок про життєвий шлях С. Ковпака.
Разом з Держслужбою у справах інвалідів та ветеранів України, керівниками громадських організацій областей організовані екскурсії по місцях бойової слави і за маршрутами знаменитих партизанських рейдів, проведено багато зустрічей ветеранів з молоддю за участю представників органів виконавчої влади, депутатами всіх рівнів.
До Дня партизанської слави колишнім партизанам з боку держави і місцевих органів самоврядування, органів соціального захисту надано матеріальну допомогу, проведено диспансерний огляд. За необхідності їм надавались допомога в обробітку присадибних ділянок, заготівлі овочів та інші послуги.
Держслужбою у справах інвалідів та ветеранів України за участі Комісії були організовані поїздки партизанів до Путивля і Котельви для відзначення 125-річчя від дня народження С. Ковпака і забезпечені поїздки партизанів у Херсон, Одесу, Миколаїв, Луганськ, Севастополь, Радомишль, де проведені зустрічі з населенням.
У жовтні-листопаді члени комісії у складі ветеранів України відвідали Молдову з метою вшанування воїнів-українців, загиблих під час визволення Молдови.
У центральних, обласних і районних ЗМІ протягом року приділялась увага висвітленню героїчної підпільно-партизанської боротьби, історичним подіям.
Від імені українських партизанів комісія надіслала поздоровлення учасникам партизанського руху Росії, Білорусії, Словаччини та Ізраїлю з Днем партизанської слави, відзначила внесок народних месників цих країн в Перемогу над фашизмом.
У дні урочистостей ветеранам вручалися державні нагороди, відомчі відзнаки.
20.09.2012 року в Чернігові за участю керівництва області, ветеранських організацій районів відбулися культурно-мистецький, військово-патріотичний захід, покладання квітів до пам’ятників «Партизанська сім’я у м. Щорсі» та мітинг-реквієм біля пам’ятника партизанам на території Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград».
У Державному архіві області експонувалася виставка про партизанський рух на Чернігівщині у 1941—1943 роках.
У навчальних закладах областей партизанської слави проведені уроки мужності, години пам’яті, зустрічі, читацькі конференції, кураторські години «Вклонімося великим тим рокам!», «Партизанський рух на Україні», «Ішли під укіс ешелони», «Наші герої-земляки», «Пам’ять нескорених на віки», «Проблеми підпілля та партизанського руху в роки війни», «Роль партизанського руху в процесі визволення України від фашистських загарбників», «Область партизанської слави».
Проведені урочисті лінійки учнів за участю ветеранів війни, конкурси дослідницьких робіт «Наш край в роки Великої Вітчизняної війни».
Проведені заходи сприяли активізації турботи про життєві умови ветеранів, патріотичному вихованню, єднанню громадян різних поглядів і уподобань.
Комісія у справах колишніх партизанів продовжує роботу.
Голова комісії Володимир РИМАР.
 
 Тим часом 
Ще не всі проблеми ветеранів-партизанів своєчасно вирішуються.
Досі не вирішено таке важливе питання, як віднесення партизанів і підпільників до категорії інвалідів війни, які стали інвалідами внаслідок загального захворювання.
Не забезпечена комісія необхідною оргтехнікою. Немає сучасних комп’ютерів, принтерів, виходу в мережу Інтернет. Періодично виникає необхідність з’ясувати на місцях спірні питання, відвідати урочистості при відкритті пам’ятників, взяти участь у роботі круглих столів. Комісія не може виконувати такі функції через відсутність запланованих коштів в кошторисі видатків.
ДО РЕЧІ
Протягом року проведено шість засідань комісії, розглянуто 28 питань зі статутної діяльності, зокрема:
— внесення змін до Регламенту роботи комісії;
— пропозиції про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
— хід виконання законодавчих документів по відзначенню святкових дат (ювілей Ковпака, Дня партизанської слави, Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні тощо);
—подання документів на нагородження;
— рецензії на книги А. Русака «Исповедь», М. Пирогової «Невловимий Саша Жалов»;
заяви і матеріали громадян щодо визнання їх учасниками підпільно-партизанської боротьби.