Внаслідок появи телевізора, комп’ютера, відеоприставок та Інтернету сьогодні мало хто може сказати, що має справді цікаве та пізнавальне хобі. Зазвичай ми (особливо діти та молодь) марно витрачаємо свій вільний час перед блакитним екраном, переглядаючи безглузді передачі, чи за монітором, занурившись в ігри. Як наслідок — людина перестає розвиватися і ніяк не реалізовує свій потенціал. Єдиний вихід з цієї ситуації — знайти цікаве хобі, яке буде вам до душі.

Захопливим і пізнавальним заняттям може стати паперово-картонний моделізм, про який сьогодні, на жаль, вже почали забувати. Це — виготовлення моделі будь-якого предмета або речі з підручних матеріалів, в основному — з картону та паперу методом склеювання. Робота це дуже клопітка, проте в результаті можна отримати досить оригінальну і гарну річ, яка принесе задоволення і прикрасить будь-яку квартиру.

З’явився моделізм дуже давно, за деякими відомостями — ще до нашої ери. Найдавніша модель знайдена у Стародавньому Єгипті — вітрильник, виготовлений з деревини та папірусу.

Коріння того, що сьогодні називають моделізмом з паперу, бере свій початок у Франції ХV століття. Перші екземпляри являли собою дерев’яні кубики з наклеєними на них найпростішими прямокутними малюнками. Їх використовували для навчання дітей. Трохи пізніше на зміну прямокутникам прийшли силуети фігур, полоса в нижній частині яких дозволяла встановлювати їх вертикально. І вже до кінця ХІХ століття з’являються тривимірні моделі. Пік захоплення паперово-картонним моделізмом припадає на кінець ХІХ—початок ХХ століття, але ще до 20-х років йде на спад.

Після довгого шляху розвитку моделізм дійшов до наших днів і досяг професійнійшого рівня. Хоча більшість людей сьогодні вважає, що паперово-картонний моделізм — пережиток минулого, безцільне вирізання і склеювання деталей, насправді це не так.  Насамперед моделізм — це пізнавальне хобі. Виготовлення будь-якої моделі передбачає детальне вивчення оригіналу, дослідження його історії та певних характерних рис. 

Крім того, власноруч виготовити паперовий виріб — це справжнє випробування для нервів та загартування сили духу, адже не у всіх вистачить терпіння годинами сидіти і обробляти дрібні деталі.

Справжні майстри паперу витрачають на своє хобі якомога більше часу. На одній з фотографій ви можете побачити модель корабля з червоними вітрилами. Її автор   Олександр працював над нею близько двох років — майже щодня після роботи, подовгу засиджуючись. Для нього це був відпочинок після важкого дня. Можливо, в це важко повірити, але при виготовленні було використано лише папір, картон, нитки, тканину, фарби, а також силікон для імітації морських хвиль. Матеріали — найпростіші, але робота ювелірна. Лише уявіть: розмір більшості деталей не перевищує навіть 5 міліметрів; різною технологією зв’язано понад 250 вузликів при виготовленні вант; візерунок на борту корабля об’ємний і завдяки вдало підібраній фарбі відбиває золотом, а вітрила тримаються так, ніби у них дме вітер... Справжній шедевр!

Та найголовніше, що для занять моделізмом не потрібно особливих матеріальних витрат. Для початку — роздобути креслення (їх сьогодні можна скачати в Інтернеті чи купити спеціальний журнал), знайти вдома папір, ножиці та клей і, звичайно, знадобиться терпіння та бажання створити модель. У результаті можна буде отримати такі неперевершені шедеври, виготовлені власноруч (на знімках).

Отож, «Фішка» радить: спробуйте! Ймовірно, вас це захопить настільки, що стане вашим хобі на все життя...

Фото автора.