Уряд пообіцяв регулювати ціни на препарати від гіпертонії. За словами заступника міністра охорони здоров’я України Романа Богачова, аптеки вже знизили ціни на цю категорію ліків. Однак, за підрахунками Мінохоронздоров’я, на часткову компенсацію їх вартості тільки до кінця року необхідно близько 300 млн. гривень. Механізм відшкодування обіцяють розробити цієї осені.
За словами Романа Богачова, підрахунками розмірів реімбурсації нині переймаються Мінфін, Мінекономіки, Мінсоцполітики та інші органи. Він висловив сподівання, що компенсацію «надаватимуть усім категоріям громадян, усім хворим, але це вже буде рішення Кабміну». Передбачають, що на менш дорогі вітчизняні засоби вона буде більша, а на дорогі імпортні — менша.
Лікар зобов’язаний виписати рецепт не на торговельну назву ліків, а на міжнародне непатентоване найменування. Після чого пацієнт одержить консультацію в аптеці і доплатить частину вартості препарату. А аптека зобов’язана збирати рецепти й здавати їх в управління охорони здоров’я для отримання компенсації. Так пояснив алгоритм дії цієї соціальної ініціативи чиновник від МОЗ.
«Жодних договорів МОЗ і місцеві управління охорони здоров’я не укладатимуть. Аптеки самі визначатимуть, хочуть вони брати участь у цьому експерименті чи ні. Тут ми перевіримо їхню соціальну відповідальність», — сказав Роман Богачов.
Нагадаємо, з 1 серпня поточного року держава взяла під контроль ціни на ліки для гіпертоніків. Відтепер роздрібна ціна на медпрепарати, включені в спеціальний проект, не має перевищувати 37,5% від граничної оптово-роздрібної ціни. Сьогодні асортименти антигіпертензійних ліків в аптеках налічує близько двохсот найменувань.
Держлікслужба України розробила рекомендації для фармацевтів, а медичне відомство — для лікарів, які виписуватимуть рецепти для придбання таблеток за зниженими цінами. На думку головного кардіолога МОЗ Юрія Сіренка, доступність ціни на препарати для лікування гіпертонії надихне більшість на профілактику цієї хвороби та відвідування фахівця.