Відтепер у Кам’янці-Подільському буде постійно діюча археологічна експедиція. Вона вкрай необхідна історичному місту, яке щоразу дивує знахідками. Так, нещодавно виявлено керамічні вироби, знаряддя з кремнію та каменю періоду Трипілля, посуд, зброю, кістяні та ювелірні вироби давньоруського часу ХІІ—ХІІІ століття, монети, прикраси господарські та ювелірні речі Пізнього Середньовіччя. Усе це археологи представили в міській ратуші.
Чи не найголовнішим відкриттям стали розкопані елементи давньоруської фортифікації, які вперше виявлені на території Старого міста, — земляний вал та рів давньоруського часу. До речі, під час турецького панування цей рів був викопаний повторно. Досліджувана частина валу 11 метрів довжиною, висотою — 1,4—1,8 метра. Рів був глибиною в один метр, а його ширина сягала майже шести метрів. Отже, на території Старого міста у ХІІ—ХІІІ століттях існувало укріплене городище, зробили висновок науковці. Знахідки детально вивчають, до кінця року повний звіт буде наданий в Інститут археології.
Учасники розкопок висловили і занепокоєння з приводу того, що нинішня активна відбудова Старого міста може поглинути унікальні археологічні прошарки. Директор «Подільської археології» Богдан Строцень зазначив: «На цій ділянці, як і на інших, можна було б «запустити» екскаватор, вибрати ґрунт і знахідки пішли б у небуття. Але ми знайшли на ній давньоруський вал, що підтверджує і вік міста, який донині не був визначений».
Над розкопаною ділянкою планують спорудити павільйон. Він стане фрагментом закладу харчування, що знаходиться неподалік і, напевно, зробить цьому кафе непогану рекламу. До слова, власник сусідньої ділянки також підписав угоду на археологічні дослідження. Місцева влада запевняє, що такі угоди стануть постійною практикою, що дасть змогу систематично вести дослідження.
Хмельницька область.