Ми підтримуємо державницьку позицію професора Валентина Яблонського («Голос України» за 16.03.2012) про піднесення ролі науки в утвердженні української державності не шляхом реалізації захмарних мегапроектів на кшталт Сколково, а шляхом підтримки здібних молодих наукових кадрів. Їх слід направляти на однорічне стажування до провідних зарубіжних наукових центрів і в подальшому залучати до новітніх розробок у сферах науки і техніки.
За роки незалежності виросло нове покоління учених, але воно формувалося в умовах деградуючої економіки, зубожілої науки та освіти. І якщо ми щорічно поповнюватимемо науково-педагогічний потенціал сотнею науковців світового рівня, то вирішення усіх проблем не за горами. При цьому слід мати в полі зору випускників середніх шкіл, студентів університетів, аспірантів, які виборювали перші місця на республіканських і міжнародних олімпіадах.
Отже, краще синиця в жмені, ніж журавель у небі. Зрештою, наша мета — не змагання з Гарвардом, Кремнієвою долиною чи Сколковим, а створення потужної наукової еліти.
Павло УРБАНОВИЧ, Михайло ДЕМЧУК, Юрій СЛИВКА, Леонід КВІТКОВСЬКИЙ, професори, доктори наук.
Львів.