У рамках акції «Урок фізкультури чи фізичне безкультур’я?» 03.02.2012 р. газета опублікувала статтю М. Гончарука «До уваги уряду: дещо про реабілітацію». Автор пропонує запровадити спеціальну педагогічну підготовку для шкільних медпрацівників середньої ланки, які працювали б реабілітологами. Не розумію, чому держава повинна витрачати додаткові кошти на це, якщо Рівненський міжнародний економіко-гуманітарний університет імені Степана Дем’янчука і не тільки вже не один рік готує реабілітологів та вчителів фізкультури-реабілітологів. Готують в нікуди.\

Моя донька, уже маючи середню медичну освіту, закінчила цей ВНЗ, пред’явила диплом реабілітолога керівництву медзакладу, але на нього ніхто увагу не звернув. Зарплату їй як спеціалісту з вищою освітою не платять, мотивуючи тим, що вона закінчила університет фізичної культури, а не медичний. Так і працює медсестрою, а не реабілітологом.

Ми не раз звертались з цього питання в Міністерство охорони здоров’я, яке відписується, посилаючись на порядок виплати зарплати за 2000—2005 роки...

Між іншим, наказом міністра Князевича 

№ 614 від 28.10.2008 р. дозволено в кабінети лікувальної фізкультури, лікарні приймати спеціалістів, які закінчили фізкультурні ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації за спеціальністю «Фізична реабілітація», як спеціалістів, що мають спеціальну підготовку. Але цей наказ ніхто не виконує.

Разом з донькою закінчили курс реабілітологів 90 студентів, а працюють одиниці, бо платять їм як фахівцям із середньою медосвітою. Діти вважають, що диплом реабілітолога не потрібний державі, яка даремно викинула гроші на підготовку спеціалістів, а вони, у свою чергу, лише згаяли час на нікому не потрібні знання.

А тим часом університет імені Степана Дем’янчука продовжує набір на факультет, який випускає реабілітологів...

Очевидно, уряду не потрібно витрачатись на їхню підготовку, а міністерствам охорони здоров’я і освіти, науки, молоді та спорту допомогти власникам дипломів працевлаштуватися і отримувати достойну зарплату згідно з дипломом про вищу освіту та знаннями.

Дякую «Голосу України» за порушену проблему і сподіваюсь на її розв’язання.

Рокитне

Рівненської області.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.