Днями міністр енергетики і вуглепрому Юрій Бойко заявив, що Україна розпочне частково замінювати газ на вугілля в роботі своїх ТЕЦ. Він також зазначив, що перехід на вугілля дасть змогу зменшити шкідливі викиди в атмосферу і забезпечити необхідні екологічні норми. Про це повідомляє прес-служба міністерства, посилаючись на заяву Ю. Бойка під час Міжнародної конференції «Природний газ і енергетичне майбутнє України».

«У нас є можливість частково замінити газ на вугілля. Будемо використовувати новітні технології, які вже випробувано і в Європі, і в Китаї. Ми провели попередні дослідження, переговори і використовуватимемо так звану водно-вугільну технологію, яка дає змогу не мати викидів в атмосферу і забезпечити відповідні екологічні нормативи», — підкреслив Ю. Бойко.

Водночас слова міністра викликали певні застереження в експертів. Щоправда, багато хто розцінив це як просто заяву на тлі складних переговорів з Росією.

«У всьому світі газ вважають екологічнішим за паливо. Інша річ, що вугілля дешевше», — зазначив провідний спеціаліст енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Схожу думку висловив і аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизуллін: «Заява дещо несподівана. В Європі дуже суворо ставляться до екологічних вимог, і підприємства переорієнтовуються на газ, оскільки він екологічніший. У принципі, є технології, що скорочують викиди під час використання вугілля, але вони дуже дорогі», — додав експерт.

І зовсім уже категоричні екологи. Так, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька в коментарі «Голосу України» пояснила, що заява міністра, радше, продиктована безрезультатними переговорами із сусідами. І це лише заява. Бо використання вугілля не є раціональним розв’язанням проблеми, оскільки призводить до значно більших негативних наслідків.

Останній пункт тим часом може призвести до того, що країна втратить право брати участь у Кіотському протоколі.

«Усе має такий вигляд, що Україна намагається прискорити процес зміни клімату та підвищення загальної температури на планеті. Водночас інші країни підвищують енергоефективність та збільшують використання відновлювальних джерел енергії», — наголошує Христина Рудницька.

Тим часом голова Робочої групи неурядових організацій з питань зміни клімату Андрій Мартинюк зазначив, що замість повернення до технологій минулого тисячоліття урядовцям і владі на місцях варто було б зосередитися на питаннях впровадження енергоефективності. «Приклади поодиноких відремонтованих та утеплених будинків свідчать, що лише ці роботи знижують споживання тепла і газу на 50 відсотків. А в комплексі з ремонтом теплотрас та модернізацією котелень цей показник може становити і 70—80 відсотків, що підтвердили приклади інших країн», — каже Андрій Мартинюк.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.