Храм, який почали будувати напередодні Новорічних свят на території Вінницького національного аграрного університету, стане першим у регіоні під покровительством трьох святителів — Григорія Богослова, Василія Великого та Іоанна Златоуста.

Місце під будівництво освятили у четвер, 29 грудня, а вже наступного дня розпочали роботи. Завершити планують до початку нового навчального року, тобто до першого вересня 2012-го. Тоді відбудеться перша служба Божа. 

— Ідея будівництва храму витала у стінах університету давно, — каже ректор університету, народний депутат України Григорій Калетнік. — Приблизно півроку тому обговорили це питання спершу на ректораті, потім на Вченій раді. Без духовного виховання не може бути майбутнього в держави. Ідеологій у нас багато, а церква — одна. 

«Повірте, наш храм буде дуже красивий!» — наголошує Г. Калетнік. Співрозмовник уточнив, що роботи фінансуватимуть не за університетські, і не за державні кошти.

— Ми віднайшли інші варіанти джерел фінансування, — каже ректор. — Маємо з цього приводу надійні домовленості. Вони дають нам підстави бути певними в тому, що храм ми збудуємо у визначені терміни.

На церемонію освячення місця під майбутню святиню зібралися викладачі, студенти університету. Разом з ними прийшли жителі навколишніх будинків. Ритуал виконували семеро священиків під орудою настоятеля храму Георгія Побєдоносця, кліріка Вінницької єпархії отця Валерія Швеця.

Серед тих, хто освячував місце під майбутню церкву, був священик отець Олег Кожушний. Він знаний тим, що є одночасно і кандидатом Богослов’я, і кандидатом філологічних наук. Працює викладачем і в духовному, і в світському навчальних закладах — у Київській духовній семінарії та Київському національному університеті імені Т. Шевченка. Саме отець Кожушний є одним з найбільш вірогідних кандидатів у настоятелі нового храму.

— Рішення про настоятеля прийматимуть найближчим часом, — каже секретар Вінницької єпархії Владислав Демченко. — Зробити це має митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Сімеон за погодженням з університетом.

Вінницька область

На знімку: ректор Вінницького національного аграрного університету, народний депутат України Григорій Калетнік із священиками, які освятили місце під майбутню церкву.

Фото автора.