У Ягеллонському університеті (м. Краків) відбувся міжнародний симпозіум «Європа «обох легенів» у письменницькій і душпастирській спадщині блаженного Івана Павла ІІ. Папські послання і прощі до християн Сходу». Його організатором виступила кафедра українознавства факультету міжнародних та політичних студій.

Уже саме місце проведення симпозіуму символічне — наголосив у розмові з кореспондентом «Голосу України» завідувач кафедри професор Володимир Мокрий. Адже саме в цьому університетському корпусі у 1938—1939 роках майбутній Папа — студент філософсько-теологічного факультету Кароль Войтила вивчав полоністику. У 1948 та 1954 роках саме в актовому залі Collegіum Novum, де проходив симпозіум, захищав кандидатську та докторську дисертації з теології.

Не випадковим був також вибір епіграфа конференції — «Від Люблінської унії до Європейської унії (союзу)». Саме ці слова найбільшого морального авторитета польського суспільства — Папи Івана Павла ІІ, звернені до поляків напередодні загальнонаціонального референдуму про вступ країни до ЄС, стали вирішальним аргументом для багатьох євроскептиків, аби все-таки підтримати європейський вибір.

Така думка проходила червоною ниткою у виступах багатьох учасників конференції, які обговорювали європейське минуле і майбутнє України через призму епістолярної спадщини Івана Павла ІІ. У своїх неодноразових зверненнях до східних християн (християн Візантійського обряду) Папа-слов’янин нагадував українцям, що «по їх благословенній землі поширюється нове світло, яке випромінює оновлене підтвердження вибору, зробленого далекого 988 року», європейського вибору. Папа-поляк не лише своїми посланнями, а й активним паломницьким трудом, під знаком якого пройшов увесь його понтифікат, закладав фундаменти духовної єдності східної та західної традицій європейського християнства. Посіяні ним зерна екуменізму і толерантного взаємосприйняття знайшли благодатний грунт не лише в українській землі.

Симпозіум супроводжувався виставкою фотографій і документів «Блаженний Іван Павло ІІ серед українців у світі та в Україні», експозиція якої розміщена у вестибюлі Collegіum Novum Ягеллонського університету та в приміщенні Краківського Фонду Св. Володимира Хрестителя Київської Русі.

Вл. інф.