Марійка народилася 1999 року. Після смерті тата дитинча стало свідком падіння найріднішої людини — мами. Ольга К. (усі імена в матеріалі змінено), як то кажуть, пустилася берега: почала випивати, знайшла таких само охочих до алкоголю друзів і весело проводила з ними час за чарчиною і наїдками. А малій Марійці із застілля дорослих не завжди перепадав і кусень хліба.
Бабуся Ніна привозила з села до Чернігова для невістки з онукою продукти. І щоразу плакала від побаченого. Квартира Ольги нагадувала барліг, тут панували убогість, безлад і сміття. «Що ж це з тобою, дочко, сталося?! — пробувала присоромити її. —Ти ж дитину свою повинна на ноги поставити».
Ольга начебто і прислухалася до болючих слів свекрухи. Запевняла, що виправиться. Але через кілька днів починала знов.
Так матір уперше зрадила дочку. А бабуся зрештою забрала трирічну онучку до себе в Киселівку. 23 жовтня 2002 року виконком сільської ради призначив її опікуном неповнолітньої Марійки.
...Удруге свою дочку Ольга К. зрадила два роки потому. Без згоди опікуна вона продала своє помешкання. Хоча Марійка була також прописана у чернігівській квартирі і мала право власності на житло. Нині Чернігівська обласна прокуратура представляє в суді інтереси опікуна та її підопічної.
— Договір купівлі-продажу укладений без урахування вимог, передбачених ст.203 Цивільного кодексу України, оскільки він суперечить правам та інтересам неповнолітньої дитини (співвласниці квартири), — зазначає начальник відділу захисту прав і свобод неповнолітніх Надія Шевкун. — Відповідно до ч.3 ст.17 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, здійснювати розподіл, облік відчуження житла, зобов’язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов’язання.
Отже, слід сподіватися, суд незабаром встановить істину і Марійка, досягнувши повноліття, матиме власне помешкання.

Чернігівська область.