Унікальними експонатами — знаряддя землеробства, що належать до давньої черняхівської культури, поповнився Олександрійський краєзнавчий музей (на знімку). Історичною окрасою його експозицій стали предмети, якими користувалися наші предки ще в ІІІ—ІV століттях н. е.(до заснування Київської Русі). Меценат, який передав закладу предмети, забажав залишитися невідомим. Його імені не знають навіть працівники музею.
До цінного подарункового набору увійшло шість предметів: лезо сокири, обушок коси, три лемеші та різець стародавнього плуга. Все із заліза — на той час наші предки вже володіли мистецтвом його обробки. А їх приналежність саме до черняхівської культури підтвердили довідники і каталоги.
— Принцип роботи плуга, коси чи сокири, по суті, завжди був однаковим: і до черняхівської культури, і після неї, — зазначає директор музею Тетяна Вальчишена. — Але у черняхівської культури є свої відмітні ознаки в розмірах і формах.
— Знайдені неподалік сіл Запоріжжя та Лікарівка Олександрійського району, предмети кілька разів переходили з рук у руки, поки не були придбані людиною, котра, з якихось лише їй відомих причин, вирішила передати цей скарб музею, — повідомила Тетяна Вальчишена.
Під нові несподівані експонати музейні хранителі виділили окремий стенд. Передусім він зацікавить археологів, колекціонерів старожитностей. Нині найбільший інтерес до експозиції виявляють місцеві молоді вчителі історії.
Вл. інф.
Фото з сайту «Правдоруб».