29 липня в Україні оголошено днем трауру

У суботу 27 липня подивитися на авіаційне шоу на військовому аеродромі, що розташований у мікрорайоні Львова Скнилів, зібралося майже десять тисяч глядачів. Видовище було приурочено до 60-річчя 14-го авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил ЗС України. Сучасні винищувачі Су-27 і МіГ-29 демонстрували фігури вищого пілотажу.

О 12.45 літак Су-27 упав на людей, які спостерігали за його показовими виступами. Загинуло 83 особи. Пілоти бойової машини катапультувалися й залишилися живими.

На місце трагедії цього ж дня вилетів Президент України Леонід Кучма, Міністр оборони Володимир Шкідченко, Генеральний прокурор Святослав Піскун, глава адміністрації Президента Віктор Медведчук. Створено спеціальну державну комісію для розслідування причин аварії військового літака, яку очолив секретар Ради національної безпеки та оборони Євген Марчук.

 

Люди

За даними на 29 липня, поданими Міністерством з надзвичайних ситуацій, унаслідок трагедії на військовому аеродромі Скнилів постраждали 199 осіб, із них 49 дітей. Загинули 83 особи, зокрема 21 дитина.

Одразу після катастрофи було заявлено, що постраждали майже 100 осіб. Точна кількість загиблих не називалася.

О 15.00 Міністерство оборони України, як повідомила прес-служба відомства, не могло назвати точних причин аварії. Висувалися дві попередні версії: технічні неполадки літака та помилка пілотів.

Су-27 пілотували льотчик-випробувач 1-го класу полковник Володимир Топонар і пілот-інспектор льотчик 1-го класу полковник Юрій Єгоров. За розпорядженням Міністра оборони створено військову комісію для розслідування причин катастрофи на аеродромі Скнилів.

Після катапультування льотчиків у стані середньої тяжкості доставили до центрального військового клінічного госпіталю у Львові. В обох переламані хребці, але, за словами головного хірурга військового округу Руслана Сніжинського, відсутня неврологічна симптоматика.

Версії

1. У госпіталі в день трагедії побував Президент. У розмові з ним Топонар і Єгоров стверджували, що нічого не можна було зробити, щоб запобігти падінню літака.

По прибутті на місце трагедії Леонід Кучма сказав, що «біда всіх пострадянських республік — це техніка, яка відпрацювала свій термін». Це висловлювання можна було б розцінити як первісну версію того, що сталося, висунуту главою держави. Проте згодом Леонід Кучма заявив пресі, що поки комісія не закінчить роботу, робити будь-які припущення він не має права. «Я вже одного разу зробив припущення стосовно літака і досі себе за це виню. Я повірив вищим посадовим особам, які показували на фото, на відео, що такого не могло трапитися, а трапилося», — сказав Президент, маючи на увазі влучення української ракети в російський літак Ту-154 в жовтні 2001-го.

2. За даними оперативного чергового 14-го авіакорпусу ВПС, чиї літаки брали участь у шоу, Су-27, котрий виконував показовий політ, летів на низькій висоті й зачепився крилом за дерево.

Картина трагедії, описана очевидцями, має дещо інший вигляд. Так, координатор по західному регіону секції природознавства і техніки НАНУ, колишній військовий авіатор, Ярослав Янчак в інтерв’ю агентству УНІАН висловив припущення, що пілоти винищувача намагалися повторити подвиг Чкалова — пролетіти якомога ближче до землі, імітувавши проліт під мостом. За його словами, літак пролетів над натовпом, почав знижуватися, і в нього відмовили двигуни. Вибух був негучний...

3. Інший очевидець Віталій Хащак стверджує, що під час падіння Су-27 зачепився за літак, котрий стояв на аеродромі, в якому в цю мить були діти. «Літак зайшов у круте піке, з якого не зміг вийти», —запевняє свідок.

4. Згідно з першою офіційною версією у літака відмовили двигуни. Проте екс-помічник Президента України з військових питань Вадим Гречанинов в інтерв’ю каналу «1+1» сказав, що головною причиною трагедії у Львові могла стати відсутність заходів безпеки на землі. На його думку, це могла бути «не помилка пілотів, а їх хвацькість». Гречанинов переконаний, що Україна до таких показових польотів з точки зору безпеки не готова.

Ліквідація наслідків МінНС

До ліквідації наслідків катастрофи на військовому аеродромі Скнилів було залучено 9 пожежних підрозділів, 26 бригад «швидкої допомоги», підрозділи МНС та МВС. Усього 350 осіб і 10 одиниць техніки.

На місці трагедії працює міліція, проводяться розпізнання та ідентифікація тіл. Під час підготовки цього матеріалу до друку було розпізнано 76 жертв катастрофи.

Як повідомили у прес-службі МінНС, для ліквідації наслідків катастрофи Львівська облдержадміністрація виділила 150 тисяч гривень. Уже надійшла допомога з Тернопільської, Івано-Франківської, Київської та інших областей країни.

Швидка допомога

Намагаючися з’ясувати, скільки постраждалих перебуває у медичних закладах Львова, ми звернулися в управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації. Там заявили, що ексклюзив на цю інформацію належить обласному управлінню з надзвичайних ситуацій. Зв’язавшись з монополістом, удалося з’ясувати, що, за даними на 29 липня, у медзакладах Львова перебувала 71 особа, постраждала внаслідок падіння винищувача під час авіашоу 27 липня. Зокрема: у військовому шпиталі — 11 осіб, у лікарні Львівської залізниці —1, дитячій клінічній лікарні — 6, у 8-й міськлікарні — 26, стільки само у лікарні «швидкої допомоги», у міському пологовому будинку після завчасних пологів лежить одна жінка, яка стала свідком катастрофи винищувача. Двох постраждалих транспортували до військового шпиталю Вінниці. Основний діагноз людей, що залишилися живими, — струс мозку, численні переломи та поранення. 18 з госпіталізованих з місця трагедії — у тяжкому стані.