Доки дорослі зайняті своїми важливими справами, діти вчаться, ростуть і набираються досвіду. Батькам часто бракує часу для своїх чад. Але ж саме сімейне гуртове дозвілля — найкращий та найвеселіший спосіб виховання! Про важливість спільного відпочинку, його користь та різні варіації ми говоритимемо в рубриці «Спілкування й виховання».

 


Для більшості родин вийти кудись у повному складі, виявляється, не так уже й просто: батько хоче присвятити вихідні відпочинку на дивані чи ремонту машини; у мами — купа домашніх справ або ж уже почався улюблений серіал; а малеча... мріє про пісочницю. Часто саме вибір способу відпочинку й призводить до розбрату в родині, але доходити компромісу в таких питаннях просто необхідно.


«Діти переймають моделі поведінки та отримують основні життєві орієнтири саме від своїх батьків. А коли ж це має відбуватися, якщо вони постійно зайняті? Спільне дозвілля — найкраща можливість поспілкуватися й зайнятися вихованням своїх діток», — каже психолог, науковий працівник Національного медичного університету ім. Богомольця Юлія Скиба. Вона впевнена: спілкування в сім’ї — фундамент для розвитку особистості.

«Наприклад, у молодшому віці малеча захоплюється рольовими іграми: доньки-матері, пацієнт-лікар. І дуже добре, коли батьки підтримують це, а ще краще — беруть участь. Для дитини надзвичайно важливий емоційний і тактильний контакт, тоді вона відчуває, що бажана й потрібна», — розповідає психолог.


Вид сімейного відпочинку варто обирати залежно від віку та психологічних, інтелектуальних особливостей дітей. Окремим, але не менш вагомим критерієм мають бути вподобання батьків, адже їм дуже хочеться залучити до своїх хобі «послідовників». Варто пам’ятати, що правильно організована праця разом з родиною теж може бути веселою грою, а в майбутньому ваше чадо стане умілим господарем.


Сучасні вічно заклопотані батьки доволі часто намагаються «відкупитися» від своїх рідних сонечок гаджетами (телефоном, планшетом, комп’ютером) або й просто грошима на розваги. Звичайно, без електронних ігор нині важко уявити дитинство. Тут і малюк задоволений, і ви на деякий час у спокої. Але не варто захоплюватися ані таким «відкупництвом», ані привчанням дітей до віртуального світу. Вони ще встигнуть опанувати техніку і, повірте, швидше за вас навчаться найкрутіших технологічних прийомів.


Отже, виділити час для найближчих — святий обов’язок кожного сім’янина. Нехай це буде хоч раз на тиждень — у вихідний, коли всі вдома. Батьки, візьміть на себе труд спланувати й організувати сімейний відпочинок. І не забудьте порадитися з дітьми — вони повинні знати, що завжди мають право голосу.


Далі буде.


Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.