Так в народі називають небезпечну рослину — борщівник Сосновського, що несе загрозу людям та врожаю. На боротьбу з «окупантом» на Прикарпатті залучені працівники управління ДСНС, водних ресурсів, служби автомобільних доріг. За кожним із районів для надання організаційної допомоги у знищенні рослин закріплені керівники і спеціалісти департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.
За словами директора галузевого відомства Марії Савки, нині найбільше борщівник розповсюджений у Рожнятівському, Рогатинському, Надвірнянському, Тисменицькому, Калуському, Галицькому, Богородчанському районах. В основному проростає на узбіччях автомобільних та залізничних доріг, у меліоративних каналах, на територіях тваринницьких ферм, які не використовуються або зруйновані, необроблюваних землях, присадибних і дачних ділянках, берегах водойм. На територіях проростання здійснюється скошування, підрізання і зрізування товстих коренів рослини, проводиться обробіток ґрунту, застосовують гербіциди. Через значне розповсюдження «сосновського» на місцевих землях керівництво департаменту пропонує прийняти у кожному районі окрему програму боротьби зі шкідником, що дасть можливість додатково закласти у місцевих бюджетах кошти на гербіциди, інші методи знищення, а також інвентаризувати території, де росте ця культура.
Довідково. Борщівник Сосновського названий на честь дослідника флори Кавказу, селекціонера — Дмитра Сосновського. Рослина була окультурена спеціально для впровадження у сільськогосподарське виробництво як силосна культура ще у 40-х роках минулого століття. Сталін дізнавшись, що у Північній Америці борщівник є цінною кормовою культурою, наказав розводити його повсюдно. Проте силос із борщівника виявився поганим, корови давали молоко з гірким присмаком, і воно було непридатне для споживання. Згодом культура стала тихою катастрофою. Через потужну наземну масу борщівник витісняє інших представників флори, а, потрапляючи на ділянки шкіри людини, сік отруйної рослини спричиняє опіки.

Івано-Франківська область.