До 150-річчя від дня народження академіка М. П. Василенка

 


19 лютого 2016 р. у Великому конференц-залі Національної академії наук України відбулися урочисті Загальні збори Секції суспільних і гуманітарних наук, присвячені 150-річчю від дня народження видатного українського історика і правознавця, громадського та державного діяча, одного із ініціаторів утворення Всеукраїнської академії наук та її другого президента, академіка Миколи Прокоповича Василенка (1866—1935 рр.). Слід зазначити, що для відродження пам’яті про академіка вже зроблено чимало. Ще в 1991 р. вдалося домогтися його юридичної реабілітації. У 2006—2008 рр. побачило світ тритомне видання вибраних творів М. П. Василенка. Іменем вченого названо вулицю в Києві, на відповідних будинках встановлені пам’ятні дошки.


З вітальним словом від президента НАН України академіка Б. Є. Патона до учасників зібрання звернувся голова секції — віце-президент НАН України академік С. І. Пирожков. Він наголосив на великому внеску М. П. Василенка у становлення української Академії наук та розбудову української науки, особливо на першому її етапі. У своїй доповіді директор Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України Ю. С. Шемшученко торкнувся низки питань життєвого шляху ювіляра та його творчої спадщини. Доповідач відзначив наукові заслуги академіка у царині історії українського права, самостійного шляху його розвитку. М. П. Василенко сформував наукову школу українського права. Його також вважають одним із основоположників таких наукових напрямів, як юридична біографістика, юридична історіографія, юридична археографія і юридичне джерелознавство.


У виступах інших доповідачів було показано різнобічні риси таланту вченого. Присутнім також продемонстрували відеофільм про життя і творчість академіка М. П. Василенка. Складовою частиною стрічки є кадри про малу батьківщину академіка — с. Червоне Глухівського району Сумської області, де пройшло дитинство вченого.


Збори ухвалили постанову про доцільність продовження досліджень творчої спадщини М. П. Василенка, створення його електронного архіву.


Олександр Малишев, кандидат юридичних наук.