У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація третього тому науково-популярної книжки «Воєнна історія Волині: історичні нариси».

Коли прорив перейменували

Презентація нового видання збіглася із 100-річчям Луцького (Брусиловського) прориву — однієї з найвідоміших операцій Першої світової війни. Не випадково автори книжки — відомі дослідники минувшини нашого краю доктор історичних наук Олександр Дем’янюк та директор Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк — левову частку свого дослідження присвятили протистоянню двох великих союзів європейських держав — Антанти (Росія, Велика Британія, Франція) та Троїстого союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Італія), що стало причиною тієї війни.

У третьому томі «Воєнної історії Волині» йдеться про події від початку війни, коли наш край ще входив до Російської імперії, і до 1923 року, коли Волинь відійшла до Речі Посполитої.

Тут є докладна інформація про розміщення на території Волинської губернії напередодні війни угрупувань російських військ (чотири піхотні та чотири кавалерійські дивізії), про стратегічні плани воюючих сторін, перебіг мобілізації на Волині. Також аналізується робота органів влади, специфіка евакуації населення з прифронтових територій.

Упродовж серпня 1915 року фактично вся Волинь (у нинішніх її географічних межах), включно з найбільшими містами — Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський, була окупована.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич відзначив на презентації, що Луцька (Брусиловська) наступальна операція була успішною лише на початку, а загалом завершилася невдачею, бо виконати головне завдання — взяти Ковель — Брусилову не вдалося. А в кровопролитних боях загинула майже вся російська імператорська гвардія. Підняття престижу Брусилова як полководця історик пов’язує з тим, що останній 1920 року вступив до Червоної армії, а там уміли створювати героїв. До речі, саме після цього Луцький прорив стали називати Брусиловським.

У книжці наводяться дані втрат армій на території Волині. З серпня 1915 року по грудень 1917-го тут загалом загинуло 350 тисяч солдатів, офіцерів, генералів. Багато з них українців, які становили третину особового складу Південно-Західного фронту. Найбільших втрат російські війська та їх противники зазнали саме влітку 1916 року. Активні бої припинилися лиш у листопаді 1916-го. Розпочалася окопна війна. Фронт остаточно розпався в січні-лютому 1918 року.

Війна породила війну

Тогочасні події на Волині, на думку професора Східноєвропейського університету імені Лесі Українки голови обласної організації Національної спілки краєзнавців Геннадія Бондаренка, відіграли значну роль у європейській історії. Саме тут здобували військовий досвід майбутній керівник незалежної Польщі Юзеф Пілсудський і президент Фінляндії Карл Маннергейм, на Волині пройшли загартування майбутні лідери білої гвардії Денікін, Краснов, Каледін, дістав поранення Василь Чапаєв. На Волині, біля села Угли, воював також останній гетьман України Павло Скоропадський.

— Оскільки Перша світова війна залишила надто багато невирішених геополітичних питань, то Друга світова стала ніби її продовженням, але в масштабнішому виразі, — вважає вчений. — Прикро, що події Другої світової війни ніби затьмарили жорстокі протистояння Першої світової, відсунули їх на другий план. Бої 1914—1917 років почали забуватися навіть на Волині, де вони були найбільш кривавими. Ця книга дасть змогу нам повернутися до несправедливо забутих сторінок історії.

Вивчаючи перебіг Першої світової війни, ішлося на презентації, потрібно максимально використовувати не лише вже зафіксовані факти, а й спогади родичів учасників тих подій, сімейні архіви. І треба поспішати, бо час невблаганний і до них.

Великий інтерес викликають подані у третьому томі маловідомі факти про використання під час Першої світової війни авіації, хімічної зброї. Тут є чимало фотографій тих часів, вміщено іменний та географічний покажчики.
У планах авторів підготувати також четвертий і п’ятий томи «Воєнної історії Волині». Таких видань не має жодна область України.

Волинська область.

 

 

Книжка «Воєнна історія Волині», том 3-й.

 

 

Літо 1915  р. Луцьк. Прощання із дзвонами Свято-Троїцького собору перед евакуацією їх у тил (фото з фондів Волинського краєзнавчого музею).

Фото автора.