46-й Окремий батальйон спеціального призначення «Донбас-Україна», виконавши із честю свій обов’язок перед країною, повернувся додому, до Харківської області, міста Лозова, у пункт постійної дислокації.


145 днів і ночей, у бойових зіткненнях, під обстрілами всіх видів зброї, бійці тримали оборону біля смт Мар’їнка Донецької області, яка вважається однією із найгарячіших точок зони АТО. Загалом було зафіксовано понад 170 обстрілів, шість штурмових спроб захоплення позицій батальйону.


На жаль, у боях загинуло п’ятеро військовослужбовців. Так само понад 60 поранених (51 людей повернулися в стрій). За кожного нашого бійця вороги заплатили сторицею. За підтвердженими даними, на цій ділянці фронту, у боях з батальйоном «Донбас-Україна» терористи втратили понад 250 убитих, 400 поранених. Знищено 11 одиниць бойової техніки противника. Батальйон не тільки вистояв, а й показав високий рівень бойової підготовки, героїзму, мужності.


Зараз «Донбас-Україна» іде на відпочинок, провести додому шосту хвилю мобілізованих, навчити хлопців, які прийшли на контракт, провести бойове злагодження й, звичайно ж, знову повернутися на передову — повернутися на нуль, адже війна ще не закінчена.


П’ятий переїзд із початку року, п’ята зміна способу життя, думок і декорацій. Ще вчора наш батальйон тримав позиції біля Мар’їнки під Донецьком, а сьогодні ми виходимо із зони війни в мирне життя. За п’ять місяців протистояння, п’ять місяців, за які не соромно. Тільки біль і смуток від неможливості повернути загиблих друзів, тільки нерозтрачена злість і якесь нудотне відчуття чогось незакінченого, незавершеного...


Юрій ВЕЛИЧКО,  молодший сержант батальйону «Донбас-Україна».

 

«Донбас» тимчасово повертається з війни.


 Фото автора.