Львівський окружний апеляційний суд розглянув позов Закарпатської облдержадміністрації до Вільховецької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) у справі фінансування медичної галузі.


Спочатку слід зауважити, що Вільховецька ОТГ усупереч бюджетному законодавству відмовилася виділити отримані з державного бюджету кошти в Тячівський районний бюджет для фінансування медичних закладів другого рівня (див. «Голос України» за 10 листопада). У вересні цього року Тячівський районний суд зобов’язав Вільховецьку ОТГ діяти в рамках закону, але оскільки на постанову було подано апеляцію, справа потрапила на розгляд Львівського окружного апеляційного суду. Участь у його засіданні, як повідомляє прес-служба ОДА, взяв Геннадій Москаль.


— Суд визнав незаконним і нечинним рішення Вільховецької ОТГ «Про бюджет на 2016 рік» зі змінами й доповненнями, які приймалися протягом 2016 року, і зобов’язав Вільховецьку ОТГ в місячний термін ухвалити новий бюджет з урахуванням витрат на медичні заклади другого рівня, — зазначає голова ОДА.


Оскільки власних медзакладів другого рівня ОТГ не має, її мешканці лікуються в Тячівський райлікарні, Тячівській районній поліклініці та Нересницькій дільничній лікарні (яка має статус медзакладу другого рівня). Протягом місяця Вільховецька ОТГ зобов’язана в повному обсязі профінансувати цим закладам лікування своїх мешканців. Кошти (не більш як 5,3 мільйона гривень) підуть із медичної субвенції, яку ОТГ отримала з державного бюджету на медичну допомогу другого рівня. Постанова суду набрала чинності з моменту проголошення.


Керівник області вкотре наголошує, що «самодіяльність» керівництва Вільховецької ОТГ дискредитує саму ідею децентралізації в Україні, і йому дуже шкода, що до дотримання закону об’єднаною громадою доводиться залучати суд.

Закарпатська область.