Економісти шукають варіанти реформування найкорумпованішого податку.


Податок на додану вартість уже давно є темою гострої дискусії у фінансових колах. З одного боку, саме ПДВ є головним джерелом наповнення бюджету країни, забезпечуючи майже 45 відсотків надходжень. З другого — корупційні схеми, які існують через механізм його повернення, активісти оцінюють у 80 мільярдів гривень на рік.


Експерти міжнародної компанії Іnternatіonal іnvestment partners (ІІP) вважають, що найдоцільніше взагалі замінити ПДВ на податок із продажів. Мовляв, тоді система оподаткування стане простою і прозорою: цей податок автоматично додаватиметься у чеку товару чи послуги, який оплачує кінцевий покупець.


На думку співзасновника ІІP Сергія Носенка, заміна ПДВ на податок із продажів дасть змогу побороти колосальну корупцію у фіскальній службі. «Іншого способу розв’язати цю проблему просто не існує. А без цього Україна ніколи не стане привабливою для інвесторів країною. Крім того, провівши масштабне переформатування податкової системи у державі, ми зможемо спростити її адміністрування, що також є вагомим критерієм для інвесторів», — заявив Носенко у коментарі «Голосу України».


Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна вважає, що скасування ПДВ означало би «повернення з ХХІ ст. у кам’яний вік». «Мотиви авторів зрозумілі — складність адміністрування, значна кількість зловживань, тому давайте все спростимо до податку з продажів, тому що ПДВ ми не вміємо ні контролювати, ні рахувати. Питання: ми що, вже настільки себе недооцінюємо?» — запитала народний депутат в інтерв’ю одному з видань. Южаніна підкреслює, що заміна ПДВ на податок із продажу буде для України кроком назад. «Створено систему електронного адміністрування, продумані й виписані всі механізми до крапки і коми, а ми хочемо все скасувати і ввести податок з продажу», — підсумувала вона.


Тож дискусія про ПДВ-корупцію і забезпечення надійних надходжень до бюджету вочевидь продовжиться.