Не застали вдома? Звільнити!

У Херсоні загострюється конфлікт між обласною радою та авторитетними тренерами і керівниками спортивних закладів для дітей та юнацтва, які утримуються за рахунок місцевого бюджету. Усе почалося з рішення обласної ради № 167 про створення комісії для оцінки діяльності керівників підприємств та організацій, що перебувають у власності територіальних громад. А вже наступного дня після такого рішення «оцінка» завершилась звільненням для директора комунальної установи — обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергія Ротоноса.

Сергій Олексійович — кандидат у майстри спорту з академічної греблі. Центр «Спорт для всіх» він створював із самого першого дня. Як то кажуть, горів справою і всі тринадцять років був його незмінним керівником, організатором численних змагань та акцій для десятків тисяч спортсменів-любителів (у тому числі для дітей та людей похилого віку). Відставку він би прийняв, якби претензії до його роботи були обґрунтовані. Але розпорядження голови Херсонської облради Владислава Мангера № 360 директора просто шокувало. Причиною звільнення «у зв’язку з порушенням трудової дисципліни» були акти про дводенну відсутність Сергія Ротоноса на робочому місці. А також... акт про його відсутність за місцем проживання!

— Вибачте, але моя робота не пов’язана із постійним перебуванням у службовому кабінеті чи навіть удома. Першого дня, коли я був відсутній, перебував у відрядженні до Києва. Другого — керував підготовкою свята «Спортивне сузір’я Херсонщини», яке мало відбутися не в моєму офісі, а в будівлі обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша. Моя помилка тільки в тому, що не надав комісії документи про це, оскільки грип вибив із колії. Але ж за хворобу не звільняють! — дивується Сергій Ротонос.

Запитання без відповідей

Нині екс-директор центру «Спорт для всіх» готує судовий позов до Херсонської облради. І в рамках його розгляду сподівається отримати відповіді на слушні запитання: хто були ті члени комісії, котрі перевіряли центр за його відсутності і чи мали вони право та відповідну посадову кваліфікацію для перевірки документів комунального закладу. Та, схоже, такий позов буде не єдиний. Скандалом та викликом поліції завершилася, приміром, спроба перевірки комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Динамо». Директор закладу Тетяна Боголуцька взагалі порівнює її з... атакою рейдерів.

Тетяну Григорівну також звільнили буцімто за прогули, і тепер вона, як і Сергій Ротонос, оскаржує своє звільнення в суді. Чим завинила — для неї це запитання без відповіді. Разом із Тетяною Боголуцькою звільнилися її заступник Сергій Кобець, а також шестеро із дев’яти тренерів. Наставників юних спортсменів, зрештою, довелося набирати знову, а облрада профінансувала спортшколу «Динамо» з бюджету. На 2017 рік — 570 тисяч гривень. Це тільки витрати на заробітну плату, але біда в тому, що заклад ця «краплина в морі» аж ніяк не врятує. Адже будівля КДЮСШ перебуває просто в жахливому стані. І кореспондент «Голосу України» зміг переконатися у цьому на власні очі.

Чемпіони з виживання

У будівлі спортшколи «Динамо», що на вулиці Перекопській, центрального опалення немає як такого — здебільшого навіть батареї зрізали. Коли сотня дітей і підлітків приходять на тренування, то їм вмикають електрообігрівачі, але «грітися» все одно доводиться фізичними вправами. Спортзали, до речі, викликають тільки жаль: дерев’яна підлога потребує заміни, на стінах — вологі смуги від води, яка в дощ ллється сюди потоком через дірявий дах. «Стіни аж мохом взялися — ледве їх повишкрябували», — каже в.о. директора КДЮСШ Анатолій Савлов. Нове обладнання і тренажери тут узагалі забули, коли купували. Але найбільша біда навіть не в цьому.

Ще за часів СРСР місцева влада заповзялася зробити «динамівцям» і всьому місту шикарний подарунок — збудувала поруч із спортзалами 50-метровий басейн, якого тоді в області не було. Та щойно бетонну чашу наповнили водою, як вона почала виливатися у ґрунт через численні шпарини. Потім ґрунт унаслідок будівельних прорахунків просто «поплив» — фундамент і стіни будівлі спортшколи вкрилися тріщинами.

Обласна федерація самбо і дзюдо обіцяє допомогти із спонсорами для ремонту КДЮСШ «Динамо». Але для того щоб заклад знову став безпечним і комфортним для юних спортсменів, потрібні мільйони. Якщо не десятки мільйонів гривень. І швидко назбирати їх навряд чи вийде. Тож успіхи вихованців закладу — радше, приклад виживання в екстремальних умовах. А успіхи, до речі, є. Так, тренер спортшколи Марина Максименко нещодавно стала чемпіонкою Європи із сумо, до того виборола «бронзу» на чемпіонаті світу.

Звинувачують одне одного

У депутатів та очільників Херсонської облради, звісно, також є претензії до працівників спортивних шкіл — і стан у них занедбаний, і учнів меншає. Але в колективному листі до Верховної Ради України майже двох десятків заслужених тренерів, членів національних збірних, директорів шкіл місцевому самоврядуванню закидають припинення фінансування обласних фізкультурно-спортивних товариств «Динамо», «Спартак», «Україна» та «Колос». «У місті Херсоні знищено шість дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Вони зникли, а вісім тренерів та вісімнадцять осіб адміністративного персоналу залишилися безробітними. Кількість дітей, залучених до занять спортом, істотно скоротилася», — зазначають «підписанти» колективного листа.

Тренери та батьки вихованців спортивних шкіл Херсона вже кілька разів виходили на пікетування та мітинги до «білого дому», протестуючи проти знищення системи підготовки поповнення для «великого спорту» в Україні. Та, схоже, протистояння не тільки триває, а ще й переходить у судову площину, і до участі в ньому залучається дедалі більше люду. І ані користі для спорту, ані авторитету для органу місцевого самоврядування воно не додає.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.