Більше рейтингів — хороших та різних

Складати рейтинги з будь-якого приводу в Україні тепер модно. Напередодні виборів оцінюють політиків, у «мирний час» — всіх, кого завгодно, від чиновників аж до моделей. На Херсонщині, приміром, наробив чимало галасу рейтинг Комітету виборців України, в якому оцінювали голів обласних державних адміністрацій. І саме очільник Херсонської ОДА опинився в ньому на останній «сходинці».

У КВУ пояснюють, що така оцінка формувалася, зокрема, на даних офіційної статистики — показників соціально-економічного розвитку, обсягу залучення в регіон інвестицій, будівництва і таке інше. Загалом, підхід правильний: результати роботи керівника краю потрібно оцінювати, виходячи з успіхів чи провалів економіки та соціальної політики краю. І от яка заковика тут виходить: за цілою низкою рейтингових позицій, підтверджених викладками кількох міністерств, Херсонщина посідає 11—19 місця з-поміж усіх регіонів держави.

Звісно, й одинадцяте місце — не перше і не друге. Але треба бути реалістом: область, де немає покладів корисних копалин, із «убитою» ще за Януковича промисловістю швидко рвонути на Олімп економічного процвітання неспроможна. А якщо хтось казатиме вам протилежне — плюньте йому за брехню межи очі. Проте певними досягненнями обласна влада на чолі з Андрієм Гордєєвим похвалитися-таки може.

 

Голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв (у центрі)
під час поїздки із гуманітарною допомогою у Широкине — січень 2017-го.

 

Волонтер Наталія Возаловська.

 

Досягнення можна «помацати»

Херсонщина — один із перших регіонів держави, де запустили проект електронної медицини з розробкою електронних карт для пацієнтів, на базі яких згодом розвиватимуть базу даних страхової медицини. Не в останню чергу завдяки Андрію Гордєєву вдалося розблокувати державне фінансування дорожніх ремонтів. Лише торік в області відремонтували 23,6 кілометра ділянок автотрас державного значення Херсон — Генічеськ, Одеса — Мелітополь — Новоазовськ тощо. На якісний ремонт (його вдячні автолюбителі вже встигли охрестити «євроремонтом» або ж «гордєєвські дороги») витратили 196 мільйонів гривень. А до того дорожні підприємства краю простоювали без роботи, та ще й із підрядниками судилися, яким завинили мало не шістдесят мільйонів гривень! Люди задоволені: знову є робота — отже, з’явилися й доходи. А підприємцям доходів додало обслуговування 3,5 мільйона курортників, котрі відвідали край минулого року.

Хоча цифрами можна «жонглювати» скільки завгодно — переконливіше буде «помацати» об’єкти, куди відбувалися фінансові «вливання» з державного та місцевого бюджетів. І таких об’єктів, повірте, чимало. Візитівкою Таврії знову став занедбаний протягом десятиріч Херсонський аеропорт. Тут реконструювали злітно-посадкову смугу, модернізували системи навігації, привели до ладу сам аеровокзал. Коштувало все 34 мільйони гривень, і ще чимало треба буде витратити. Але ж є конкретний результат: аеропорт набув міжнародного статусу, він обслуговує щоденний пасажирський рейс Херсон — Стамбул. З березня запускають рейс Херсон — Київ, ще за кілька місяців «борти» літатимуть напряму в турецьку Анталію та білоруський Мінськ.

Є на що подивитися і в медичних стаціонарах регіону. На базі ліквідованої залізничної лікарні створили відновлювальну лікарню, що спеціалізуватиметься, зокрема, на реабілітації прикордонників та бійців ЗСУ. Обласна дитяча лікарня з бюджету громади отримала 8,6 мільйона гривень на два нові реанімобіля, лапароскопічну стійку для хірургії, комплект апаратури, що являє собою ціле робоче місце для реанімації новонароджених. Особлива увага — і до соціальної сфери «прикордонного» з окупованим Кримом Генічеського району. Туди йдуть планові інвестиції в освіту і ту ж медицину. Зокрема, райлікарня буквально днями отримала великий набір суперсучасного діагностичного обладнання загальною вартістю 1,9 мільйона гривень. Дечим із «королівського набору», до речі, не можуть похвалитися медзаклади навіть в обласному центрі!

Головне — ставлення громади

Та скільки не складай рейтинги, а справжній авторитет очільника краю завжди створювали й створюватимуть виключно його земляки. Адже справжній слуга народу працює заради народу, а не задля набивання власних кишень. Тож Андрій Гордєєв набирає «плюси» у ставленні херсонців, усіляко сприяючи громадським ініціативам, зміцненню громад, розвитку волонтерства. Наочний приклад: «до Гордєєва» на Херсонщині спромоглися створити одну-єдину об’єднану територіальну громаду — Кочубеївську. Причому селяни скаржилися, що чиновники в ОДА постійно затягують із розглядом їхніх звернень, та просто «викручують руки», нав’язуючи якісь свої непопулярні варіанти об’єднання. За Андрія Гордєєва підстав для скарг у селян поменшало: в області працює вже дванадцять ОТГ. І ще майже стільки ж «на виході»!

А ще треба неодмінно взяти до уваги, що Херсонщина — область «прифронтова», і на неї ласим оком позирають російські окупанти з сусіднього Криму. Та й власній «п’ятій колоні» сепаратистів треба відкоша давати. Тому очільнику облдержадміністрації треба вміти знаходити спільну мову із всіма патріотичними силами, та й з лідерами місцевих громад працювати, як одна команда. Здається, це в Андрія Гордєєва також виходить. За його «губернаторства» повністю припинилися безкінечні з’ясування стосунків із депутатами обласної ради, що ними попередники нинішнього господаря «білого дому» грішили десятиріччями. Є його чималий внесок у створенні системи територіальної оборони, підсиленою п’ятьма тисячами бійців. Та й у волонтерів стосовно співпраці із чиновниками — свій «рейтинг». І в ньому Андрій Гордєєв, безперечно, якраз на першому місці.

— Ми не дуже петримо в тих рейтингах і складати їх не вміємо. Але чітке ставлення до конкретного держслужбовця вже сформувалося. Скажу просто: будь-яка проблема допомоги військовим, із якою ми зверталися до голови Херсонської облдержадміністрації, вирішувалася у стислі терміни. Андрію Анатолійовичу можна зателефонувати і в десять, і в одинадцять годин вечора. Він обов’язково вислухає і дасть слушну пораду, — характеризує керівника ОДА координатор Центру допомоги учасникам АТО Наталія Возаловська. — Пригадую, після чергового загострення в багатостраждальній Авдіївці саме Андрій Гордєєв перший закликав херсонців збирати «гуманітарку» для допомоги жителям поруйнованого мінами та снарядами міста. За лічені дні зібрали сорок тонн теплих речей, продуктів, опалювального приладдя. Відвезли на місце першу партію, тепер другу збираємо.

Отже, все зрозуміло: працюй та поважай людей, і люди тебе поважатимуть. А рейтинги — останнє, на що зважати треба.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора та Ростислава СУПРУНЕНКА.

Херсон.

 

ФАКТ

За індексом реальної зарплати Херсонщина у рейтингу Мінрегіонрозвитку України у 2016-му посіла третю позицію, а в 2015-му була на п’ятнадцятій. За індексом будівельної продукції (темп будівельних робіт) вона перемістилася з чотирнадцятої на одинадцяту позицію протягом цього ж часу. За підсумками дев’яти місяців минулого року область опинилася на 18-му місці з-поміж 25 регіонів держави.