Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України визначив переможців восьмого Всеукраїнського конкурсу молодих істориків «Врятувати від забуття». Молодь надіслала майже сто документальних фільмів, у яких відбито епізоди історичних подій і долі конкретних людей.

 

Переможцям конкурсу призи вручив директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті Борис Пономаренко.

 

Перше місце посів чудовий фільм студентів Вінницького коледжу будівництва і архітектури «Ниткові квіти», який розповідає про трагічну долю Юстини Мартинюк і її родини, висланої НКВС із рідного села на Івано-Франківщині на Далекий Схід за те, що вже після війни допомагала хлібом бійцям Української повстанської армії. Журі оцінило різноманітні художні прийому (зокрема й портретну скульптуру), за допомогою яких автори розповіли про свою героїню.

Документальний фільм про Голодомор 1932—1933 років, знятий школярами із Чигиринського району Черкаської області, розповідає про те, як мешканці району пережили страшні роки геноциду, як тепер їхні сучасники вшановують пам’ять загиблих від голоду. Роботі присуджено другий приз.

Зворушливий фільм про трагічну історію Благовіщенського храму, побудованого 1828 року в селі Федорівка Карлівського району Полтавської області, зняли дев’ятикласниці сільської школи. Їхню роботу журі оцінило третьою премією.

— Про історію України написано величезну кількість монографій, — каже координатор проекту, співробітник Українського інституту національної пам’яті Віталій Скальський. — Подіям і особам дають різні оцінки. Але при цьому майже не чути голосу свідків цієї історії — наших батьків, дідусів і бабусь. Майже ніхто не зіставляє політичні події, які відбувалися в нашій країні, з подіями у власній родині. А це не менш цікаво й повчально. Тому учасникам конкурсу надається можливість показати свій погляд на історію України ХХ століття через власну сімейну історію, історію своїх сусідів, односільчан. Український інститут національної пам’яті прагне зібрати мультимедійні проекти, у яких розповідатиметься про багатий життєвий досвід родин, які живуть в Україні. Проекти-переможці представлятимемо та поширюватимемо серед органів влади, навчальних закладів, громадських організацій для використання в роботі, а також у мережі Інтернет. За вісім років проведення конкурсу до нас надійшло понад чотири тисячі робіт від молоді — дуже цінний матеріал для істориків і краєзнавців. Тому ми пропонуємо хлопцям і дівчатам з усієї України взяти у ньому участь цього року.

Катерина НОВОСВІТНЯ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua