Ніч із 20 на 21 лютого пройшла на Майдані Незалежності у Києві спокійно. Зранку на Майдан почали сходитися люди — оскільки шляхи вже не були перекриті, до столиці прибуло чимало нових мітингувальників. Прийшло й багато киян. О дев’ятій ранку розпочався велелюдний мітинг, на якому періодично транслювали пленарне засідання парламенту. Першою перемогою називали протестувальники ухвалення Верховною Радою пізнього вечора постанови «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України». Виступи промовців змінювалися молитвами. Незважаючи на сонячний день, у повітрі витала тривога, адже довгожданий спокій був ще дуже хитким.

Декілька тисяч активістів продовжували укріплювати барикади та охороняти всі виходи з Майдану, готувати «коктейлі Молотова» для оборони. Станцію метро «Хрещатик» забарикадували ззовні старими холодильниками, плитами та іншими підручними засобами. На горі всіх барикад розкидали гумові покришки, щоб запалити їх у разі наступу.

До мітингувальників приєдналася група міліціонерів з Львівщини, котрі перейшли на бік народу. Більшість із них були у формі, у тому числі й вищих чинів. Один із міліціонерів з погонами полковника, начальник одного з львівських райвідділів, зі сцени сказав, що загибель людей була останньою крапкою для рішення приїхати на Майдан. За його словами, львівські міліціонери приїхали до Києва, щоб показати приклад іншим правоохоронцям. «Ми хотіли приїхати давно. Я жалію, що зі своїми товаришами не зробив цього раніше, можливо, не було б і тої бойні», — сказав полковник. Він також повідомив, що зараз до Києва прямують групи міліціонерів по 10—14 осіб із Львівщини, які також вирішили підтримати протестувальників. Люди зустріли цей виступ овацією, скандуючи «Молодці!». Львівські міліціонери заявили, що готові захищати людей у разі сутичок і стати «живим ланцюгом» між сторонами.

Один із промовців закликав сформувати і направити до Харкова делегацію протестувальників, щоб завадити проведенню там з’їзду депутатів усіх рівнів південно-східних областей, Криму і Севастополя із федералістськими намірами. Час од часу зі сцени Майдану також лунали повідомлення про повалення в різних містах України пам’ятників Леніну.

Відносно мирний настрій було порушено, коли після 10-ї ранку почали надходити тривожні повідомлення начебто про постріли на Грушевського біля стадіону «Динамо» та на Банковій. Ведучі мітингу закликали мітингувальників зберігати спокій, не виходити за периметр Майдану, щоб не допустити провокацій, очікувати рішення Верховної Ради та виступу зі сцени лідерів опозиції з інформацією про досягнуті домовленості.

Водночас прес-служба МВС України розповсюдила повідомлення, що в Києві на вулиці Інститутській знову стрілянина. МВС звинуватило учасників Євромайдану в порушенні перемир’я. «Станом на 10.15 учасники масових акцій відкрили вогонь по правоохоронцях. Інформація про жертви уточнюється», — йшлося у повідомленні. В наступній інформації від МВС повідомили, що «в районі вулиці Інститутській учасники масових заворушень відкрили вогонь по працівниках органів внутрішніх справ і намагалися прорватися в напрямку Верховної Ради України. Частина військовослужбовців намагалася сховатися від вогню в будівлі парламенту, проте їм цього не дали зробити». При цьому в прес-службі зазначили, що військовослужбовці, виконуючи положення Постанови Верховної Ради, не вели вогонь у відповідь.

На Євромайдані такі повідомлення про стрілянину назвали провокаціями і оголосили перемир’я до тих пір, доки зі сцени не виступлять лідери опозиції та не повідомлять про рішення парламенту. «Ми не будемо покидати межі Майдану і вдаватися до будь-яких дій до того часу, як опозиційні лідери прийдуть до нас і розкажуть про рішення парламенту», — заявили зі сцени Майдану.

Водночас деякі промовці говорили про те, що підписання угоди між владою та опозицією щодо поновлення Конституції 2004 року, формування коаліційного уряду та проведення дочасних президентських виборів уже є неприпустимим після 20 лютого, коли було жорстоко і цинічно розстріляно, поранено та вбито сотні людей. І, вважаючи нині марними компроміси з владою, вимагали негайної відставки Президента.

Із позитивних новин — також те, що поранена на Майдані у шию медсестра Олеся Жуковська, студентка-медик із Кременця, — жива. Дівчина отримала поранення у шию під час стрілянини 20 лютого і на своїй сторінці «Вконтакті» написала «Я вмираю». Після того пішли чутки про її смерть. Однак згодом стало відомо, що дівчину було доставлено до 17-ї лікарні Києва, прооперовано, вона у тяжкому стані, однак жива. Олеся перебувала на Майдані з першого дня.

Ось як про Олесю розповіла у соціальній мережі «Фейсбук» її подруга Віра: «Їй 21 рік, працює за 250 км від дому медиком-фельдшером. На Майдан поїхала як медик-волонтер. Що вона там тільки не бачила. На Грушевського згорів її одяг, поруч граната впала... але вона нікуди не пішла, а залишилась допомагати людям. За три місяці перебування на Майдані захворіла, мала страшну ангіну й лежала в лікарні. Кілька днів тому поїхала додому до мами, бо матуся плакала і просила показатись їй живою, а Олеся одна єдина в сім’ї. Поїхала на кілька днів додому. Але вчора, коли побачила, що коїться на Майдані, попри сльози мами, переживання тата та родини, вночі поїхала на Майдан автобусом».

Самооборона Майдану заявила, що звільнила всіх захоплених 20 лютого бійців внутрішніх військ. Водночас у Штабі національного спротиву наполягають на зустрічному звільненні всіх затриманих правоохоронними органами активістів Майдану. «В іншому разі штаб залишає за собою право домагатися їх звільнення шляхом активних дій», — заявили у прес-службі штабу. МВС заявляло, що під час протистояння з правоохоронцями протестувальники захопили 67 бійців внутрішніх сил і для їх звільнення може бути застосовано зброю.

Події на Майдані, смерті людей з обох сторін перевернули душі навіть тих, хто ще донедавна були байдужими циніками і вважали, що це стосується лише невеликої купки людей, а не його особисто. І навіть тих, хто стояв по різні боки барикад. Багато людей збагнули, що змінилися і вони самі, й довколишній світ. Дивлячись на спалений центр і Печерськ, де з дитинства знаєш кожен закуток, починаєш по-новому розуміти своїх уже покійних дивакуватих дідусів, котрі говорили нам у дитинстві: «Аби не було війни».

«Ми вже ніколи не будемо такими, як раніше, — каже католицький священик Микола Мишовський. — Уночі я розмовляв із хлопцем, який залишився живим. Убили 13 осіб з його села. Він не знає, що казати людям. Зранку розмовляв із одним сотником. У його сотні було 25 осіб, у живих залишилося тільки троє. Сотник не спить п’яту добу. Не може заснути. Це не дивно. Таке пережити».

Зморені замурзані солдати внутрішніх військ під Верховною Радою, багатьом із яких по 18—29 років, винувато відводячи погляд, кажуть, що вони не стріляли, і що їхні мами їм постійно телефонують по мобільному і, плачучи, благають не вбивати людей і тримати при собі подаровані ними образки. Без відповіді залишається запитання: а хто ж тоді стріляв? Що за люди стояли з гвинтівками на печерських дахах і прицілювались у тебе? Хто це все зрежисував і навіщо?

Не можуть приховати свого розпачу, навіть відчаю і знаменитості, про яких раніше згадували у культурних, спортивних чи світських, а не в політичних новинах. «Не розумію, як можна проводити матч, коли наших уболівальників убивають», — сказав воротар київського «Динамо» Олександр Шовковський і попросив УЄФА дозволити під час футбольного матчу «Динамо» — «Валенсія» вшанувати пам’ять загиблих у Києві та пов’язати футболістам чорні стрічки.

Режисер і кліпмейкер Алан Бадоєв заявив у соціальній мережі: «Я дуже далекий від політики і завжди намагався мовчати про те, чого не розумію. Але це я зрозуміти можу... Я точно знаю, що ті, хто не складе зброю і не припинить стріляти, — не зможе жити у країні Вільних Людей. Адже сьогодні убили Сина звичайної Української Мами... Ради кого? Подумати тільки. Наші Діти, підлітки, ті, кому від 15 — будуть знати ціну Свободі!»

Учора також надійшло повідомлення, що сумнозвісний Вадим Тітушко очолює блокпост у Білій Церкві, щоб не допустити проїзд до Києва автобусів із... «тітушками».

* * * 

Станом на 14.30 з урядового кварталу виїхали всі автобуси з силовиками. На запитання, куди вони їдуть, один із командирів силовиків відповів: «додому». Вулицею Грушевського почали рухатися автомобілі.

Факт 

За даними МОЗ, кількість госпіталізованих учасників протистоянь у Києві станом на 12 годину 21 лютого збільшилася до 371 людини. Кількість постраждалих становить 581. У Києві з 18 по 21 лютого загинули 77 осіб.

До Києва зі Львова для охорони Майдану приїхала група міліціонерів, котрі перейшли на бік мітингувальників.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.