На Волині в розпалі сезон збирання чорниць. У Мощаницькому лісництві Цуманського держлісгоспу збирачів лісових дарів не бракує. Першими зустрічаємо багатодітне подружжя — Івана та Оксану Мацюків. Прийшли вони в ліс з двома старшими дітьми.

На знімку: Зінаїда Рябчун стверджує, що таку продукцію охоче приймають в Європі й Америці.

— Цього року чорниць дуже мало, — пояснює жінка. — Минулого літа за такий час назбирали б уже втричі більше ягід. Доводиться кланятися кожному кущику і збирати буквально по чорничці. Важка це дуже праця. Торік здали ягід на п’ять тисяч. Цьогоріч навряд чи пощастить стільки заробити...
Інженер з охорони і захисту лісу Сергій Арендарчук пояснив, що причиною цьогорічного неврожаю стали пізні весняні заморозки. Вони пошкодили чорничний цвіт, і лише в захищених від вітру місцях ще можна щось назбирати.
Побували ми і в консервному цеху Цуманського держлісгоспу, де переробляють смачні дари лісу. Начальник цеху Зінаїда Рябчун розповіла, що поруч з чорницею вони виготовляють консервовану продукцію з суниць, ожини, брусниці, журавлини, лохини, чорноплідної горобини, грибів.
— Асортимент надзвичайно широкий, — не без гордості повідомляє Зінаїда Богданівна. — Лише березового соку виготовляємо майже двадцять видів. Він у нас іде і на внутрішній ринок, і в Польщу, Німеччину, Ізраїль, Канаду. Цього року вийшли на ринок США. До речі, 70 відсотків своєї продукції ми відправляємо на експорт.
Про цілющі властивості чорниці написано багато. Ця ягода — справжня аптека. Тож волинянам надзвичайно пощастило: лісові плантації чорниць в області становлять кілька десятків тисяч гектарів, а обсяги заготівель у врожайні роки — тисячі тонн. У 2014-му, наприклад, затверджені обласною радою ліміти становили 4873 тонни. А це кілька залізничних ешелонів лісової смакоти...

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.

Волинська область.