Голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони анонсував законодавчі ініціативи

Засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони було присвячено розгляду низки законопроектів, які стосуються соціального захисту, гендерної рівності у ЗСУ, кібербезпеки та бюджетних питань. Члени комітету також обговорили низку питань, пов’язаних із ситуацією в оборонно-промисловому комплексі країни. Так, народний депутат України Дмитро Тимчук уже вкотре акцентував увагу колег на ситуації, яка склалася із виконанням державного оборонного замовлення (ДОЗ). Він повідомив, що, попри середину року, за деякими напрямами ДОЗ виконано лише на рівні 5 відсотків. Зокрема, така невтішна картина на бронетанкових заводах Харкова та Житомира.
У питанні, чому не реалізується держоборонзамовлення, розбирався й голова профільного парламентського комітету Сергій Пашинський. Дослідивши хронологію ухвалення рішень на рівні різних гілок влади, він дійшов висновку, що терміни реалізації ДОЗ зриваються через бюрократичні підходи Кабінету Міністрів.

«Минулого тижня мали розглядати зміни до держоборонзамовлення. А Кабмін сказав, що не розглядатиме. Чому? Тому що у того документа, який вони випустили місяць тому (йдеться про основні напрями розвитку озброєння і військової техніки на довгостроковий період. — Авт.) немає номера...» — пояснив він. І додав, що Президент України доручив Генпрокурору притягнути винних у гальмуванні процесу до кримінальної відповідальності.
«Це навіть не корупція. Це тупа безвідповідальність!» — так оцінив депутат ставлення виконавчої влади до держоборонзамовлення. І повідомив, що запропонував Радбезу визначити термін розгляду Кабміном питань оборони — п’ять робочих днів.
Голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони заявив: якщо питання ДОЗ найближчим часом не буде вирішено, то у рамках парламентського контролю комітет ініціює подання щодо зняття з посад і притягнення до відповідальності певних керівників.
Сергій Пашинський на засіданні комітету також анонсував низку законодавчих ініціатив, з якими збирається виступити вже наступної парламентської сесії. Зокрема, йшлося про законопроект приватизації підприємств ОПК. При цьому Пашинський пояснив, що під приватизацією має на увазі залучення іноземних інвестицій у вітчизняну «оборонку». Бо без цього, мовляв, Україна ризикує втратити низку своїх підприємств, таких як «Південмаш». За словами голови комітету, законодавчих змін потребує і процедура експортного контролю.

«Наші підприємства ОПК виробляють надлишкову зброю і не можуть її ніде продати без посередника. Вони повинні знайти спецекспортера, заплатити йому дикі комісійні. Водночас на зовнішньому ринку Росія, наприклад, пропонує аналогічні вироби на 15—20 відсотків дешевше. Тому що їх заводи продають свою продукцію напряму. А наші не можуть», — пояснив він.
У доповіді секретаря комітету Івана Вінника щодо пропозицій до проекту постанови Кабміну № 6591 про основні напрямки бюджетної політики на 2018—2020 рр. зазначалося, що піввідсотка ВВП має бути закладено на забезпечення ОПК. «Між іншим, ця стаття бюджету не виконувалася, тому матеріальна база наших оборонних підприємств у такому скрутному стані», — констатував парламентарій. Комітет пропонує змінити розподіл прибутку держпідприємств ОПК так, щоб у вітчизняних виробників залишалися кошти на розвиток, а також пролонгувати на наступний рік гроші, якщо вони не були освоєні із поважних причин у поточному періоді розпорядником, а не повертати їх у загальний фонд держбюджету.