Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер у понеділок, 14 травня, прибув на Донбас, щоб особисто оцінити ситуацію на місці (про що раніше він повідомляв у Твіттері). Вчора Волкер зустрівся з Командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим. Як інформує прес-служба ООС, поблизу лінії розмежування Командувач ОС ознайомить високопоставленого гостя з військовою та гуманітарною складовими операції. Сторони обговорять ситуацію з безпекою на Донбасі й обміняються думками щодо шляхів мирного врегулювання конфлікту. Раніше Курт Волкер, говорячи про те, що відбувається на сході нашої країни, заявив, що там немає внутрішнього конфлікту, немає громадянської війни, немає причин для бойових дій, крім присутності російських військ.
Під час візиту спецпредставника Держдепу США в район проведення ООС ситуація там залишалася складною, хоч інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення зменшилася, констатувала прес-служба Операції об’єднаних сил. За добу (дані на 15.05) російсько-окупаційні війська 42 рази порушили режим припинення вогню, з них 11 разів застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети. А вчора, у першій половині дня, зафіксовано сім ворожих обстрілів зі стрілецької зброї по позиціях українських сил з метою спровокувати вогонь у відповідь. Водночас у СММ ОБСЄ вважають, що вогонь у відповідь також є порушенням Мінських домовленостей. Таку думку вчора на брифінгу в Краматорську озвучив заступник глави місії Александр Хуг.
На інформаційному фронті, схоже, розпочалися свої маневри. ООС укотре нагадала про «режим конфіденційності» про дії наших захисників у зоні бойових дій. «Щодня військовослужбовці, ризикуючи власним життям, обстоюють незалежність нашої держави. При виконанні завдань щодо покращення тактичного розташування військ проводиться кропітка робота з підготовки й проведення таких заходів. Під час виконання цієї важкої й небезпечної роботи наших героїв військові частини Об’єднаних сил потребують певної непублічності й конфіденційності», — йдеться у зверненні прес-служби ООС, розміщеному на її сторінці у Фейсбуці. У повідомленні зазначається, що витік інформації може стати причиною ураження і втрат серед українських воїнів.
Водночас у СБУ поінформували про ідентифікацію разом із прокуратурою АР Крим мережі медіаструктур, підконтрольних РФ. Як написала на своїй сторінці у Фейсбуці прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська, «правоохоронці встановили, що їх використовувала країна-агресор у рамках гібридної інформаційної війни проти України».
У рамках цієї ідентифікації в київському офісі видання «РІА Новини-Україна» відбулися обшуки й було затримано його керівника Кирила Вишинського, котрий на початку 2000-х років разом з нинішнім головним «ядерним попелом» Кремля Дмитром Кисельовим керував інформаційною політикою каналу «ICTV». Своєю чергою російські пропагандисти вже пов’язали цей «провал радистки» з помстою Києва за відкриття Керченського мосту... А їхній бос Кисельов пригрозив Києву міжнародними інстанціями, наприклад, ОБСЄ, якщо Україна «не припинить переслідування ЗМІ».
У зв’язку з цим голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила припущення, що це затримання може бути пов’язане з агентурною діяльністю російського журналіста на території України. «За наявності доказів такі заходи є адекватними з огляду на те, що ми сьогодні перебуваємо в стані війни», — сказала народний депутат журналістам у кулуарах парламенту, додавши, що варто дочекатися оприлюднення цих доказів СБУ, щоб давати адекватні оцінки тому, що відбувається.

Ольга ВІТЕР.