Про це йшлося під час засідання Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб, яку очолює прем’єр Володимир Гройсман.

За словами глави уряду, захист інтересів бізнесу — це основа ухваленого конституційною парламентською більшістю закону про захист бізнесу від зловживань влади та правоохоронних органів, який дістав народну назву «Маски-шоу стоп». Водночас В. Гройсман зауважив, що положення цього закону нерідко порушують не тільки правоохоронці, а й деякі підприємці, які працюють в тіні та ухиляються від сплати податків.
Також він висловив думку, що оцінювати роботу правоохоронців за кількістю скарг — непродуктивно, бо 90 відсотків підприємців не скаржаться. «Треба збирати інформацію про безпосередні контакти, а заодно подавати запити до Державної фіскальної служби, СБУ та прокуратури, щоб вони надали кількісні показники», — запропонував В. Гройсман та наголосив, що реакція на протиправні дії і правоохоронців, і підприємців буде жорсткою.
«Готовий очолити реальну боротьбу за захист чесного бізнесу. Нині ділові асоціації готують конкретні кейси, які вимагають невідкладної реакції. Вона буде жорсткою. Будемо голосно говорити про реальні проблеми», — підкреслив прем’єр.
До речі, Financial Times вважає, що Україна найбільше прогресує в рейтингу Doing business з-поміж усіх пострадянських країн. «Ми задоволені цим відносним зростанням, проте наша мета — досягнення абсолютного рівня. Сьогодні ми бачимо, що в деяких сферах, наприклад в інфраструктурній чи у сфері виробництва товарів на експорт до ЄС, спостерігається справжній інвестиційний бум і ледь не щотижня відкриваються нові виробництва», — сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов та наголосив: для того щоб Україна з країни з незручним бізнес-кліматом перетворилася на країну з ідеальним бізнес-кліматом, потрібно багато і крок за кроком працювати.

Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ДОВІДКОВО

Наприкінці минулого року Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила урядовий законопроект «Маски-шоу стоп» щодо протидії тиску на бізнес. Основними новаціями документа є неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Також недопустимими вважаються докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.
Після цього у березні 2018 року було створено спеціальну міжвідомчу комісію щодо дотримання вимог цього закону.