СПІВЧУТТЯ

 

Пішов з життя
Олександр Федорович Возіанов (02.10.1938 — 07.05.2018)

Уже сорок днів як немає серед нас світлої Людини, відомого вченого, Героя України, академіка НАН та НАМН України, заслуженого діяча науки України, двічі лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, доктора медичних наук, професора Олександра Федоровича Возіанова. 7 травня 2018 року на 80-му році зупинилося його щире серце.
Олександр Федорович Возіанов — видатний український вчений-медик, хірург, один із лідерів європейської урології. Він народився 2 жовтня 1938 р. у м. Мелітополі, закінчив у 1962 р. Київський медичний інститут (нині Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця), з 1968 р. працював на кафедрі урології цього інституту, де пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри. З 1987-го по 2011 р. очолював Інститут урології НАМН України.
О. Ф. Возіанов — визначний організатор науки, один із фундаторів Академії медичних наук України. У 1993 р. був призначений президентом — організатором Академії, провів велику роботу з її створення, обраний першим президентом і очолював Академію до 2011 р. За цей період вона  стала авторитетною науковою медичною організацією, відомою не тільки в Україні, а й за її межами.
Наукові розробки О. Ф. Возіанова — вагомий внесок у фундаментальну і прикладну медицину. Головні напрями його наукової діяльності пов’язані з розробкою нових ефективних методів діагностики та хірургічного лікування основних урологічних захворювань. Загального визнання набули його роботи з проблем пухлини передміхурової залози. Велике значення мають його дослідження з вивчення клітинних і молекулярних механізмів розвитку раку сечового міхура та впливу на цей процес радіаційного забруднення середовища після аварії на ЧАЕС. Ним уперше розроблена класифікація передпухлинних станів і раку передміхурової залози та  сечового міхура, розроблена оригінальна методика операцій з вилучення доброякісних пухлин передміхурової залози. 
О. Ф. Возіанов заснував першу в Україні лабораторію термодіагностики, відкрив перше відділення екстракорпорального дроблення каменів нирок та відділення ендоскопічної урології.
Результати досліджень О. Ф. Возіанова опубліковані більш як у 600 наукових працях. Він створив велику школу урологів, підготувавши понад 40 докторів та кандидатів наук.
У зв’язку зі смертю О. Ф. Возіанова Чорнобильська асоціація народних депутатів України (ЧАНДУ) висловлює щире співчуття його рідним та близьким.