Малеча рідко сама тягнеться до корисних овочів та фруктів, коли може отримати численні смаколики з невідомим вмістом. Але є й хороша новина: будь-яку звичку можна виховати, а отже, кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорові продукти, а й робити це із задоволенням. Як цього досягти, розповідає біолог Дарія ПРОКОПИК.
1. Привчайте до різних смаків.
Щоб звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7—12 разів. Не варто змушувати їсти, достатньо, аби овочі були завжди доступними і діти бачили, що ви самі це їсте. Рано чи пізно цікавість візьме гору, і малюк скуштує, а потім звикне до повноцінного раціону. Також не варто поєднувати в одній страві улюблені та нові компоненти або маскувати овочі. Діти мають їсти корисні продукти добровільно і свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора.
Діти, які харчуються разом зі своєю сім’єю, як правило, споживають більш здорову їжу. Вони менше схильні голодувати або набирати зайву вагу. Важливо також навчати дитину їсти у відповідному середовищі. Ті, хто жує перед телевізором, обирають менш безпечні продукти. Дослідження свідчать, що саме ця звичка може призвести до переїдання та ожиріння.
3. Їжте вчасно і регулярно.
Встановіть режим для сніданку, обіду, вечері, а також проміжних перекусів. Режим харчування повинен стати рутинним для вашої дитини.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання.
Не варто «розплачуватись» морозивом за спожиту броколі. Такі хабарі не сприяють здоровим харчовим звичкам. Їжа — це насамперед джерело поживних речовин та енергії для нашого організму.
5. Слідкуйте, щоб було достатньо води.
Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів, таких як: стать, вік, рівень фізичної активності, а також температура повітря, погодні умови та клімат загалом. Але є загальні рекомендації щодо питного режиму:
* від року до 4 — 2—4 склянки;
* з 4 до 8 років — 5 склянок;
* з 9 до 13 років — 7—8 склянок;
* 14 і старші: 8—11 склянок.
Денну норму дитина може отримати не тільки споживаючи воду, а й із харчових продуктів.
Запивати їжу можна і треба. Вживання води під час їжі допомагає травленню і запобігає зневодненню та закрепам.
6. Альтернатива калоріям.
Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі: солодощі, чіпси, солодкі газовані напої та інші продукти, бідні на поживні речовини. Крім зайвих калорій, вони містять ароматизатори, що привчають дітей до сильних штучних смаків, через які звичайна та корисна їжа здаватиметься прісною. Альтернативою можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
7. Будьте прикладом.
Діти всього навчаються у нас. Якщо хочете заохотити дитину споживати здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

За повідомленнями МОЗ.