На Луганщині склалася серйозна епізоотична ситуація щодо захворювання тварин на сказ та африканську чуму. Загалом у поточному році у 39 населених пунктах регіону захворіло 57 тварин. Крім того, від укусів, подряпин тварин постраждали та звернулися по антирабічну допомогу 828 осіб, з яких 453 призначено щеплення проти сказу. Як свідчать дані, за останні три роки чисельність диких хижаків та здичавілих тварин в області збільшилася майже в чотири рази. Останнім часом у Біловодському, Сватівському, Міловському, Станично-Луганському та Попаснянському районах дедалі частіше фіксуються напади вовків та лисиць на свійських тварин та птицю.
Крім того, є проблема з регуляції кількості бездомних тварин. В області не зареєстровано жодного притулку для бродячих собак. Для розв’язання цієї проблеми залучено харківське КП «Центр поводження з тваринами» та громадську організацію «Зооконтоль», які проводять стерилізацію та щеплення проти сказу.
На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації вирішено розпочати відстріл хижих та шкідливих тварин на території лісомисливських господарств та навколо населених пунктів області, крім прифронтових Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів.

Луганська область.