У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася виставка, присвячена ... янголам.

На знімку: Поліна і Олена приймають від міністра Євгена Нищука експонат для музею.

Ідея організації належить луганчанці Олені Стеценко. Якось вона познайомилася з президентом Асоціації майстрів ручної творчості України Оксаною Воропай, яка відома в Україні та за її межами своїми незвичайними ляльками. Весь цей час жінки підтримували зв’язок. Оксана виявила великий інтерес до музею «На крилах янголів», який створила Олена в Кремінній, інколи запрошувала взяти участь у різних проектах. На одній із зустрічей Оксана запропонувала зробити спільну виставку, на якій зібрати рукотворних янголів не тільки з України, а й з інших країн. Для України, вважає Олена, така виставка буде символічною, оскільки янгол, як заступник, своїми крилами захистить нашу державу від чорних сил. Оксані така ідея сподобалася. Ось так і було організовано виставку, яку назвали просто — «Янголи».
На ній представлено 1001 експонат — ляльки, іграшки, фігурки, малюнки, вироби, що зображують небесні творіння. Тут роботи майстрів з Чехії, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Грузії і, зрозуміло, України. Левову частку експозиції становлять експонати музею з Луганщини — понад 600 одиниць.
Два роки тому газета «Голос України» вже розповідала про унікальний музей у Кремінній. Ідея його створення належить тоді ще десятирічній дівчинці Поліні. Вона почала малювати янголів, щойно навчилася тримати олівець. Пізніше, коли на Донбасі почалися бойові дії, дівчинка філософськи зауважила: війна почалася, тому що янголи покинули Донбас, щоб повернути мир, треба повернути цих божих створінь. Організатором проекту стала мама Поліни — підполковник міліції у відставці Олена Стеценко, вона ж і волонтер всеукраїнської організації «Громадянський корпус». Величезну допомогу надав президент цієї організації Роман Солодкий, а благословив починання владика Сєверодонецький і Старобільський Никодим.
Першими експонатами музею вважається колекція янголів, яку Полінка збирала кілька років, а далі за допомоги користувачів соціальних мереж вдалося знайти сотні інших експонатів. Ідея створення такого музею викликала широкий резонанс. Схожого зібрання в Україні немає, тому в Кремінну почали злітатися янголи з усього світу.
Серед білих янголів приваблюють дві чорні фігурки. Вони різко дисонують на тлі світлих тонів. Однак це добрі, стійкі янголи, які вижили в екстремальній ситуації. При пожежі в будинку по вулиці Трудовій у Рубіжному, яка сталася внаслідок обстрілу під час визволення міста влітку 2014 року, згоріло все майно, але ці фігурки залишилися цілими і неушкодженими. Тільки вкрилися кіптявою.
Виставка у Києві викликала широкий інтерес. Олені Стеценко і Поліні, яка підросла за цей час, довелося багато разів розповідати історію того чи іншого експоната. Міністр культури Євген Нищук теж відвідав «Янголів». Особливо його вразила історія двох фігурок зі згорілого будинку в Рубіжному. Наступного дня, у День Святого Миколая, він запросив Олену з дочкою в міністерство. Спілкування було коротким, але дуже теплим. Євген Нищук вручив їм фігурку янгола, яка стане експонатом музею, і побажав Донбасу миру та відродження.
До речі, Поліна, як засновниця музею, нагороджена дипломом Книги рекордів України за встановлення рекорду в категорії «Масові заходи вперше».

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото надано Оленою Стеценко.