Традиційно саме в цьому місті відбувалися і пам’ятні заходи, які мали нагадати про початок найкривавішої війни двадцятого століття. Проте цього року головні урочистості пройдуть у Варшаві. Очікується, що в них візьмуть участь 40 іноземних делегацій, що їх очолюватимуть президенти, прем’єри, глави парламентів, а також представники європейських королівських родин.

Головні міжнародні урочистості розпочнуться опівдні на площі Юзефа Пілсудського. Очікувалося, що з промовами виступлять Президенти Польщі, Німеччини та Сполучених Штатів. Однак з огляду на те, що Дональд Трамп скасував візит до Варшави, можливо, промову читатиме віце-президент Майк Пенс. Головним мотивом меморіальних заходів обрали слова «пам’ять і пересторога». Їх можна буде побачити на білій стрічці вінка, який усі лідери покладуть до Могили невідомого солдата, інформує Польське радіо.

«Послання заходів має стати пересторогою на майбутнє у міжнародних відносинах», — розповів голова кабінету Президента Польщі Кшиштоф Щерський. За його словами, йдеться про те, аби пам’ять про Другу світову війну стала пересторогою для сучасного світу. Щоб кордони не змінювали силою, щоб не було кулуарних переговорів сильних країн за спинами слабших. Міністр Щерський також повідомив, що слова «пам’ять та пересторога» нанесли на дзвін, який спеціально відлили з нагоди пам’ятної дати. Потім дзвона подарують місту Вєлюнь, на яке скинули перші бомби 1 вересня 1939 р. Під час заходів у Варшаві кожен лідер, що буде присутній на урочистостях, має ударити в цей дзвін.

Однак президент країни, яка вирішила, що в ХХІ столітті має право безкарно змінювати кордони в Європі, у цей дзвін не вдарить. Росію на урочистості не запросили. «Ключ запрошення на заходи 1 вересня був сучасним. Президент вирішив запросити держави ЄС, НАТО і Східного партнерства. У жодній з цих трьох організацій Росія не бере участі, тому вона не буде присутня на цих заходах», — цитує Щерського «Польське радіо». «Ми очікуємо високопоставлену російську делегацію на річницю визволення табору «Аушвіц-Біркенау» в січні 2020 р.», — сказав він.

Попри те, що урочистості почнуться завтра, прес-служба Президента України повідомила, що Володимир Зеленський прибуде до Польщі вже сьогодні. Програмою візиту передбачено його зустрічі з Президентом РП Анджеєм Дудою, Прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким, маршалком Сенату Станіславом Карчевським та представниками бізнесу. 1 вересня Президент України візьме участь у меморіальних заходах та проведе низку зустрічей. За інформацією ЗМІ, це можуть бути перемовини з лідерами Бельгії, Литви, Грузії тощо.

Також стало відомо, що сьогодні у Варшаві мають зустрітися представники урядів України, Польщі та США, щоб підписати угоду про співпрацю з метою зміцнення регіональної безпеки поставок природного газу. «Угода стосується співробітництва в галузі реформ українського газового ринку, інфраструктури імпорту природного газу Польщі, української інфраструктури зберігання та експорту американського ЗПГ, а також газових з’єднань у регіоні», цитує представника польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петра Наімського ТАСС, російська агенція, яка з увагою стежить за газовими перемовинами цих трьох країн. Адже днями стало відомо, що Польська компанія PGNiG продаватиме компанії «Енергетичні ресурси України» зріджений природний газ зі США, прийнятий у ЗПГ-терміналі в Свіноуйстье. І відбудеться це вже до закінчення 2019 року.

Серед країн, яких офіційно запросили взяти участь в урочистостях, схоже, тільки одну представлятиме лише посол держави. Президент Білорусі, яка є учасником Східного партнерства, Олександр Лукашенко відмовився від поїздки до Варшави, оскільки польська влада не запросила Путіна, повідомило видання Rzeczpospolita. Очевидно, у Мінську вирішили не надто гнівити Москву, яка вже й так роздратована з огляду на те, що днями до Білорусі прибув радник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Болтон. І це перший у цьому столітті візит американського чиновника такого рівня до цієї країни.

Ілюстроване фото Hans Sönnke (Public domain) з сайту polskieradio.pl