Дмитро — семикласник Золотівської багатопрофільної гімназії та учень школи мистецтв, які розташовані за кілька кілометрів від лінії фронту.

Його картини виконані в унікальній техніці з пластиліну. Торік юний художник разом з іншими дітьми з Луганщини взяв участь у всеукраїнському конкурсі дитячих малюнків «Щаслива дитина — квітуча Україна», що відбувається у галереї щороку. За словами її власника Миколи Цуканова, організаторам сподобалася техніка виконання робіт Дмитра.

«Рік тому ми отримали із Золотого багато малюнків. Одна з робіт мене здивувала. Вона була виготовлена з пластиліну, хоча я й не одразу це зрозумів, оскільки картина покрита спеціальним лаком. Я зателефонував автору, подякував за участь і пообіцяв: якщо він зможе створити 20 робіт, то ми готові організувати його персональну виставку у галереї. Це було сказано для мотивації, а Діма сприйняв це настільки серйозно і так захопився справою, що почав брати участь у конкурсах і отримувати нагороди», — розповів Микола Цуканов.

Як стверджує бабуся, хлопець захоплювався малюванням змалечку. А також створював різні вироби, найчастіше — з пластиліну. Згодом почав робити маленькі подарункові картинки-магнітики. Власниками перших зразків стали волонтери Харківського АКЦентру — учасники ініціативи «Олені Святого Миколая», котрі протягом кількох років на Різдвяно-новорічні свята привозять подарунки дітям, які живуть на лінії розмежування. Згодом маленькі магнітики виросли до цілих картин, різноманітних за тематикою.

На відкриття виставки Дмитро приїхав разом зі своєю бабусею і наставницею в мистецтві Оленою Винокуровою, яка торік стала організаторкою участі дітей Золотого в згаданому конкурсі. Вона розповіла, що Дмитро бере активну участь у мистецьких конкурсах — від районних до міжнародних (тільки за цей рік їх налічувалося майже два десятки). На них хлопець отримав 11 медалей і 20 дипломів. А його робота, присвячена мамі, здобула особливу відзнаку на міжнародному конкурсі в Італії. Юний митець також проводить по всій країні майстер-класи з авторської техніки виготовлення магнітиків, долучився до створення золотівського муралу та шкільного муралу в рідній гімназії.

Фото надано Миколою Цукановим.