Василь Козак (на знімку), відомий на Буковині аграрій, багаторічний очільник Сокирянського району у двох іпостасях — як голова райдержадміністрації чи голова районної ради. Щойно влади, котрі мінялися в останні роки, як рукавички, знімали його з державної посади, сокирянська громада одразу ж обирала його головою райради. Козак авторитетний у всій Чернівецькій області господарник, постійний депутат обласної ради. Нині він вболіває за перспективу земляків і створення дієвих успішних ОТГ.

— Що з цим у районі, Василю Васильовичу?

— Не все гладко, не все логічно, є авантюристи, котрі прагнуть створити ОТГ під себе, значним залишається вплив колишніх політиків всеукраїнського рівня, які ще чіпляються за район і заважають людям об’єднатися.

На підставі Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на території району в 2015 році, відповідно до розпорядження КМУ, утворено дві ОТГ. Це Сокирянська, у яку, крім райцентру, ввійшло село Коболчин. Та Вашковецька з селом Шишківці. У 2016-му була утворена ще й Новодністровська, куди, крім міста енергетиків, увійшли села Ломачинці, Василівка, Ожеве та Білоусівка. До речі, до її ради досі так і не призначено виборів.

Решта 18 населених пунктів, а це 14 сільських рад району, згідно з перспективним планом залишились поза межами ОТГ і є так званими білими плямами. Це гальмує створення міцних ОТГ, не дає людям можливості розвивати свої населені пункти.

При тому, що у всіх населених пунктах району на загальних зборах, сходках, сесіях відбувалися обговорення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Під час цієї кампанії було наголошено на принципах, орієнтованих на розбудову спроможності місцевих громад. Незважаючи на тиск з боку посадовців обласної державної адміністрації, Офісу реформ, численні порушення правопорядку десантами захисників політичних інтересів окремих народних депутатів, усе ж було напрацьовано модель Сокирянського району. А також прийнято відповідні рішення органів місцевого самоврядування та спрямовано до ОДА пропозиції для внесення до перспективного плану добровільного об’єднання територіальних громад.

До речі, Чернівецький окружний суд скасував усі попередні рішення за поданням Ломачинської територіальної громади про приєднання її до Новодністровська.

— То яка нині ситуація? Ми вже зайшли у період примусового створення ОТГ, розробленого Кабміном та Мінрегіоном.

— Ситуація така. Територіальні громади сіл Грубна, Братанівка, Селище, Лопатів, Кормань, Кулішівка, Шебутинці, Романківці, Михалкове, Вітрянка, Сербичани, Гвіздівці та Олексіївка, Волошкове прийняли рішення приєднатися до вже створеної Сокирянської об’єднаної територіальної громади. Бачачи, що це міцна і перспективна структура, яка всерйоз зайнялася інфраструктурою, медициною, освітою, створенням безпекових інституцій та формуванням нової якості життя членів громади.

На чергових громадських слуханнях в листопаді 2019 року в селах Білоусівка, Ожеве, Василівка жителі населених пунктів остаточно визначилися з напрямом подальшого розвитку і прийняли конкретне рішення про приєднання до Сокирянської ОТГ.

Тим часом ще рішенням 16-ї сесії Чернівецької обласної ради від 28 вересня 2017-го було внесено зміни до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області, в тому числі і у Сокирянському районі. За цим рішенням до Сокирянської ОТГ мають приєднатися села, які ще не задіяні в реформі. Однак, згідно з Розпорядженням КМУ від 25 жовтня 2017 р.     № 794-р «Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області», змін щодо Сокирянського району не було. Тож наразі 14 сільських рад не охоплені реформою децентралізації, не визначені перспективним планом та залишаються «білими плямами», а це означає, що вони зупинилися у розвитку, не отримують кошти з бюджету, не подають проектів із реформи інфраструктури та модернізації свого життя.

Паралельно відбулися зміни і стосовно створення Новодністровської ОТГ, де центром має бути місто обласного значення. Рішенням 32-ї сесії сьомого скликання Ломачинецької сільської ради від 30.07.2018 року «Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад до об’єднаної територіальної громади» та рішенням Новодністровської міської ради від 27.09.2018 р. № 255 «Про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади Новодністровської міської ради міста обласного значення Новодністровськ Чернівецької області» створено Новодністровську об’єднану територіальну громаду з приєднанням територіальної громади села Ломачинці.

Я вважаю таке рішення хибним і популістським. Справи щодо законності створення Новодністровської ОТГ розглядалися в судовому порядку. І відповідно до рішення Чернівецького окружного суду від 11.10.2019 р. у справі № 824/1002/18-а суд визнав протиправним та скасував рішення Ломачинецької сільської ради про надання згоди на приєднання до міста Новодністровська.

Уже 24 липня 2018-го відбулась 23-я сесія Чернівецької обласної ради, де одним із питань порядку денного було схвалення проекту рішення «Про внесення змін до рішення 32-ї сесії обласної ради шостого скликання від 28 липня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області» (зі змінами)», який раніше було розроблено та спрямовано ОДА на розгляд обласної ради. Згідно з планом, враховуючи рішення сесій сільських рад, 14 населених пунктів мали ввійти до Сокирянської ОТГ. Однак Кабмін не затвердив ці зміни по Сокирянському району і залишив «білі плями».

Але, на мою думку, нинішній етап реформи та політико-економічний стан у країні потребують створення саме сильних, фінансово спроможних об’єднаних громад. А це можливо лише за умови утворення великої об’єднаної громади.

З огляду на фінансові розрахунки та особливості району, його географічне розташування, наявність стратегічних об’єктів та сучасного лікувального закладу ми з урахуванням думки жителів району пропонуємо розглянути єдино доцільні та обґрунтовані пропозиції. А це означає, що необхідно внести зміни в перспективний план області щодо Сокирянського району і створити найоптимальнішу модель громади, дооб’єднавши 14 населених пунктів до наявної Сокирянської ОТГ.

— А яка доля, на вашу думку, Вашковецької ОТГ, котра однозначно не поконкурує з Сокирянською?

— Ми пропонуємо, крім того, розглянути можливість приєднання Вашковецької ОТГ у складі сіл Вашківці та Шишківці до майбутньої дооб’єднаної Сокирянської громади в складі 16 населених пунктів. Люди до цього готові і прагнуть об’єднання, розуміючи, що тільки виграють від цього.

Бо за підсумками січня—вересня 2019 року щодо фінансової спроможності ОТГ Вашковецька, серед аналогічних 292 за чисельністю ОТГ, посіла лише 251 місце у рейтингу. Погодьтеся, це не та перспектива, яка може бути вибудувана у заможному, працьовитому Сокирянському районі, де кожен — ґазда.

Тим часом Сокирянська ОТГ посідає 72 місце із 124 ОТГ в Україні з кількістю населення від 10 до 15 тисяч осіб. Хочу заявити, що і такий показник не може задовольняти, а тим більше позитивно впливати на розвиток зазначених населених пунктів.

Отже, на сьогодні лише укрупнення та об’єднання дасть змогу підвищити ефективність управління територією, покращити інвестиційну привабливість і підвищити рівень доцільності капіталовкладень. І люди це починають добре усвідомлювати. Але на заваді стають ті, хто боїться, що їхня особиста дохідна частина за рахунок людей урветься.

— Ви ведете переговори з новим головою Чернівецької ОДА щодо його підтримки вашої позиції?

— Саме візит голови ОДА Сергія Осачука в Сокирянський район одразу після призначення дав змогу йому ознайомитися з ситуацією на місці і спричинив подання ним на Кабмін клопотання про перегляд перспективного плану створення громад, що збігається з нашою позицією.

Також нещодавно ми звернулися до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з листом, де виклали наше бачення, яке вважаємо єдино конструктивним. Його я вам виклав. Це рішення не спонтанне, воно напрацьоване постійною комунікацією з нашими людьми, знанням теми та досвідом. Ми готові взяти на себе відповідальність за розвиток нашого регіону у разі, якщо до нас дослухаються. Бо як казав один класик: зволікання смерті подібне, адже потяг реформи децентралізації уже набрав швидкості. То навіщо стрибати в останній вагон, якщо можна все зробити законно і правильно.

24 жовтня на Буковині побував Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Мав зустріч з активістами Сокирянщини, і ми отримали надію на позитивне вирішення нашої надскладної ситуації. Але, на жаль, жодних зрушень у цьому напрямі поки що не відбулося.

Я наголошував і наголошую: ця ситуація створена штучно, через політичний інтерес представників колишньої влади, окремих екс-депутатів Верховної Ради та лояльних до них чиновників Мінрегіону. Саме ними силою нав’язувалася недієва модель децентралізації у Сокирянському районі, яка йшла врозріз із головним принципом реформи — добровільністю.

— Ви висловлювалися із застереженням і щодо наступного етапу — реформи адміністративно-територіального устрою районного рівня.

— Так, нині фахівці вже активно працюють над впровадженням цієї реформи. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 23 січня 2019 року запропоновано утворити у межах Чернівецької області три райони. Це Чернівецький із межами Чернівців, Герцаївського, Глибоцького, Заставнівського та Кіцманського районів. Сторожинецький, куди ввійдуть Вижницький, Путильський та Сторожинецький райони. А також Хотинський район, який об’єднає місто Новодністровськ, Хотинський, Новоселицький, Кельменецький і Сокирянський райони.

Але, враховуючи фінансові розрахунки, а також особливості Сокирянського району, його віддаленість від обласного центру на 150 кілометрів, той факт, що це прикордонна територія, на якій, окрім усього, ще й розміщений каскад гідроелектростанцій, ми б усе ж хотіли, щоб ця модель була детально проаналізована. Абсолютно переконаний, що потрібно створювати райони, які гарантуватимуть усім жителям Чернівецької області рівні можливості для розвитку.

Ми пропонуємо розглянути пропозицію такого устрою районного рівня Чернівецької області щодо меж об’єднаних районів, який буде не тільки життєздатним, а й економічно успішним.

Тому ми пропонуємо утворити об’єднаний район Буковини у складі Сокирянської ОТГ, до якого увійдуть усі населені пункти району та місто Новодністровськ. Це дасть реальну змогу збільшити фінансову спроможність, оптимізувати вирішення питань економічного розвитку та розвитку територій. Забезпечить високий рівень соціальної допомоги, культури, охорони здоров’я, освіти, пасажирських перевезень, житлово-комунальних послуг. Це важливо, і це потрібно вирішувати невідкладно.

Чернівецька область.