Так вважають керівники МЗС Німеччини й Франції Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан. Про це йдеться у їхній спільній заяві, інформує DW. Зокрема, міністри наголосили, що «спалах пандемії коронавірусу не може слугувати приводом для перешкоджання свободі пересування СММ ОБСЄ та виконанню нею свого мандата», і звернули увагу, що з 21 березня було запроваджено обмеження на таке пересування. Співробітники СММ ОБСЄ повинні мати безпечний та безперешкодний доступ на всій території України, в тому числі й на не підконтрольних уряду територіях, заявили міністри і закликали Москву використати вплив, аби забезпечити такий доступ.

Крім того, глави МЗС Німеччини та Франції вимагають скасувати обмеження на доступ до не підконтрольних Києву територій представників ООН, а також міжнародних гуманітарних і неурядових організацій, в тому числі й Міжнародного комітету Червоного Хреста. Зокрема, міністри нагадали про досягнуті під час останнього саміту «нормандської четвірки» в Парижі домовленості, що передбачали безперешкодний доступ МКЧХ до утримуваних осіб на не підконтрольних Києву територіях. Міністри нагадали сторонам конфлікту і про необхідність реалізації таких досягнутих домовленостей, як відкриття нових КПП в’їзду-виїзду, визначення зон розведення, втілення проектів з розмінування та новий обмін утримуваними особами.

Водночас у заяві наголошено, що Франція та Німеччина й надалі підтримуватимуть суверенітет і територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах та виступають за досягнення мирного вирішення конфлікту на Донбасі на основі цілковитого втілення Мінських домовленостей.