Кількість підтверджених випадків коронавірусу в Україні зростає. Хворих доставляють в інфекційне відділення столичної Олександрівської лікарні. І тут постає цілком законне питання: як саме утилізують дуже небезпечні, інфіковані та потенційно інфіковані коронавірусом медичні відходи?

Ми ще не забули скандали, що час від часу розгоралися в країні через некомпетентність компаній, що бралися за утилізацію таких відходів. Однак треба усвідомлювати, що сьогодні утилізація медичних відходів не є винятково проблемою екології. Неправильна їхня утилізація ставить під загрозу здоров’я та життя населення, підвищуючи ризик епідеміологічної небезпеки до максимально критичного рівня.

Наказом МОЗ № 325 «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» передбачено, що «медичні відходи, що становлять небезпеку для здоров’я людини, не можуть накопичуватися, тимчасово зберігатися, транспортуватися, знищуватися разом з іншими відходами». Їх необхідно обов’язково знешкоджувати шляхом спалювання за високих температур у спеціальних печах.

Недотримання цих правил та їхнє подальше потрапляння до стихійних сміттєзвалищ може призвести до ще швидшого поширення коронавірусу і зведення нанівець усіх карантинних заходів, які були запроваджені державною владою.

Ми вирішили дізнатися, що насправді відбувається з відходами з Олександрівської лікарні, куди шпиталізують усе нових інфікованих співвітчизників.

Як з’ясувалося, утилізацією небезпечних медичних відходів займається одна з небагатьох компаній в Україні, що має відповідні потужності та спеціальний транспорт для ефективної та безпечної утилізації заражених медичних та біологічних відходів. ТОВ «Екологічні Переробні Технології» без зволікань взяла на себе всю роботу ще на етапі повернення українців до харківського аеропорту та санаторію у Нових Санжарах і зараз продовжує співпрацювати з Олександрівською лікарнею. Небезпечні відходи спалюють за європейською технологією в найкоротші терміни. Низка інших компаній-утилізаторів відмовилися брати на себе таку відповідальність.

Директор компанії Дмитро Агеєв розповів, що вони готові до ситуації, яка склалася, і до подальшого збільшення кількості медичних відходів. Так, ще декілька місяців тому було придбано спеціальне обладнання для знешкодження небезпечних відходів методом піролізного спалювання за температури у понад 1200°C. Саме воно дає змогу безпечно знешкоджувати інфіковані коронавірусом медичні відходи. Правильна безпечна утилізація — це один з найголовніших кроків для зупинення поширення смертельного вірусу в Україні.

У компанії усвідомлюють, яку відповідальність за здоров’я та життя людей покладено на них. Тому намагаються зробити все, щоб коронавірус не поширювався через чиюсь недбалість чи недобросовісність.