Пандемія коронавірусу COVID-19 бентежить так чи інакше всіх людей. Дітям складніше зрозуміти те, що відбувається, і у них природно виникає запитання: чому звичні та прості речі тепер під забороною? Не можна відвідувати дитячі майданчики, не можна піти до магазину, в кафе, погуляти з друзями та сходити в гості – але чому?! Що таке коронавірус? А він лікується? Якщо я захворію, мене заберуть від мами? Якщо ми заразимося, бабуся помре?..

Діти ставлять запитання і, хоч би як нам хотілося захистити їх від тривоги на тему вірусів і епідемій, зробити це в умовах вимушених канікул і самоізоляції важко. Немає сенсу приховувати інформацію, тікати від прямих відповідей. Абсолютно всі діти потребують підтримки і роз'яснень. І тут на допомогу батькам приходять книжки! Наразі у світі існує лише п'ять дитячих книжок, присвячених цій темі, і одна з них – української авторки Галини Буділової "Робі та Злюка в Короні".

1. "Робі та Злюка в Короні"

Це перша в Україні книжка про коронавірус для дітей віком від 3 років, яку створили власними зусиллями дитяча письменниця Галина Буділова та художниця Ольга Реньова.

В її основі – терапевтична казка, в якій іграшковий робот-лікар Робі доступно розповідає дітям Платону та Мії про коронавірус та правила безпеки під час пандемії. До того ж, це книжка-розмальовка, а отже, і елемент арт-терапії, яка дасть дитині виплеснути емоції, почуття страху та стурбованості через творчий процес роботи з кольором. 

"Дуже важливо заспокоїти малят і налаштувати їх на позитивний лад. Мета моєї книжки – знизити рівень тривожності та нагадати правила безпеки, яких слід дотримуватись, щоб не захворіти", – каже авторка.

2. COVIBOOK

Ця книжка від іспанської художниці Мануели Моліни стала першим виданням про коронавірус для дітей у світі.

"Covibook – це запрошення для сім'ї обговорити весь спектр почуттів і думок, що виникають у зв'язку з поточною ситуацією, – розповідає авторка. – Важливо зазначити, що це не джерело наукової інформації, а скоріше інструмент, заснований на фантазії".

І справді, коронавірус Мануели Моліни зовсім не страшний. Просто весела червона пляма, яка і сама переживає через те, що налякала людей. Мануела переклала свою міні-книжку 21 мовами світу.

3. "Ти мій герой: як діти борються з COVID-19"

Книжка для дітей віком від 6 до 11 років, яка стала результатом співпраці більш як 50 організацій, включно з ВООЗ, ЮНІСЕФ, Червоним Хрестом і Управлінням ООН у справах біженців. Вигаданий персонаж на ім'я Аріо розповідає читачам про те, як дитина може захистити себе, свою сім'ю і друзів від коронавірусу, а також подолати розгубленість і тривогу. Книжка вже перекладена шістьма мовами, включно з російською.

4. "Собака Дейв стурбований через коронавірус"

Книжку написала Моллі Воттс, медсестра дитячої лікарні Саутгемптона (Великобританія), щоб допомогти дітям, які переживають через спалах коронавірусу. Сова-медсестра Дотті розказує песику Дейву про коронавірус та розповідає дітям, як уникнути зараження та запобігти його поширенню.

5. "Коронавірус"

Аксель Шеффлер (знаменитий ілюстратор "Груффало" та інших книжок Джулії Дональдсон) проілюстрував цифрову книжку для дітей молодшого шкільного віку про коронавірус та заходи, що вживаються для боротьби з ним. Її написали співробітники британського видавництва Nosy Crow, експертами стали: професор Грем Часу з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, старші викладачі та дитячий психолог. Видання відповідає на популярні запитання дітей віком 5-9 років простою мовою.