Тільки у 1930 р. в Україні відбулося понад чотири тисячі повстань і бунтів проти більшовицького «раю», у яких взяли участь 1 млн 200 тисяч осіб по всій країні. В березні цього ж року в сотнях сіл повстанці ліквідували радянську владу терміном від кількох днів до кількох тижнів. Про боротьбу українського селянства за право вільно жити і працювати на своїй землі розповідає просвітницький відеоролик «Повстання проти голоду», який у рамках кампанії до 87-х роковин Голодомору підготував Український інститут національної пам’яті. Масовий спротив сталінському режиму і став причиною спецоперації влади із винищення непокірних у 1932—1933-х рр.

«Найчисельнішою складовою населення України на початку минулого століття були селяни. Вони жили з власних господарств, тож були доволі незалежними від держави. Взяти їх під контроль було надзвичайно важливо для комуністичної влади. СРСР починає колективізацію. Комуністи прикриваються правильними ідеями, що великі господарства економічно вигідніші, але на ділі цю ідею комуністична партія використовувала, щоб позбавити селян власності», — йдеться у ролику.

У перші роки колективізації вступ до колгоспів ще мав елемент добровільності. У 1929 р. ситуація змінилася.

«Основним став простий аргумент: якщо ви не вступаєте в колгосп, опинитеся на Соловках», — каже науковий консультант проекту, заступник голови інституту Володимир Тиліщак. І зазначає, що в народі в той період ще була жива пам’ять про власну державу, Українську Народну Республіку, яка постала під час національно-визвольної революції 1917-го. І «ця пам’ять підживлювала ідеї незалежності», спонукала до боротьби проти влади, яка найзаможніших селян оголосила куркулями і вивозила у Сибір чи Казахстан, а все майно конфісковувала у колгоспи. Депортаціями куркулів намагалися залякати село, але це лише збільшило протестні настрої, і вони вибухають у лютому 1930-го в різних районах і областях. Заворушення переростають навіть у збройні протистояння, жертвами яких стали сотні активісті та посадовців.

«Люди почали розбирати те майно, яке в них забрали до колгоспу, —каже Володимир Тиліщак. — В одному селі, в іншому почули, і хвиля пішла по всій Україні».

Радянська влада зневажливо називала ці повстання «волинками», від російського «волынить», відмовлятися від роботи. Особливістю антиколгоспних мітингів була провідна участь у них жінок.

Найчастіше сценарій повстань залежав від дій місцевої влади. Якщо та йшла на поступки, люди забирали свої худобу, майно, реманент з колгоспу і поверталися додому. Коли ж мітинги намагалися розігнати, люди ще більше збурювалися.

«Спочатку влада намагалася придушити повстання, але швидко зрозуміла, що рух занадто масовий і стихійний, тоді Сталін покладає вину на місцевих посадовців, які нібито неправильно проводили колективізацію, — наголошують історики. — Влада робить послаблення, селянам дозволяється виходити з колгоспів. Їх фактично почали розформовувати, а селяни повертали собі землю і реманент. Масовий протестний рух поволі стихає».

Березень 1930-го став першою перемогою українського селянства у боротьбі зі сталінським режимом. Утім, поступки влади були оплачені сотнями життів людей, які загинули у сутичках, та десятків тисяч запроторених у концтабори і депортованих.

Нова хвиля колективізації почалася восени 1930 року. Тепер більшовики діяли хитріше — замість того, щоб примушувати селян вступати в колгосп, вони створили для незгодних економічно не вигідні умови життя поза соціалістичним підприємством: ввели набагато більші податки, штрафи, стягнення.

Тож у 1932-му понад дві третини українських селянських господарств були в колгоспах, завдяки чому Сталін отримав інструмент контролю над селом і зміг організувати геноцид.

«Голодомор — це не лише помста, це операція, що мала перетворити українських селян на сільський пролетаріат, який мав стати слухняним інструментом влади», — наголошує дослідник.

Протестний потенціал українського селянства, котре ось-ось мало вибухнути знову, неабияк лякав Сталіна, який боявся втратити Україну, і підштовхнув його до винищення українців голодом.

Ролик розробила студія Prosto Production.