Процеси реформування органів місцевого самоврядування відбуваються по всій Україні. Складні трансформації проходять і на Хмельниччині. Насамперед вони торкнуться районних рад. Адже тепер замість колишніх двадцяти районів у краї залишиться лише три. Нові, значно ширші функції покладаються і на Хмельницьку міську раду, адже тепер у підпорядкуванні новоствореної Хмельницької ОТГ, окрім обласного центру, знаходитиметься ще й 24 села.

Нові органи самоврядування, нові бюджети, нові завдання — з усім цим доведеться справлятися чиновникам на місцях.

І тут з’ясувалось, що є ще й охочі створити свою, незалежну від діючої, міську раду. Чим такі бажання можуть обернутись не тільки для міста, а й для країни — питання зовсім не риторичні. Та й чому раптом з’являються такі ідеї?

Відповіді на ці запитання нині шукають правоохоронці. Зокрема, в СБУ взялись за розслідування діяльності групи, яка намагалась створити свій орган місцевого самоврядування, в обхід державному законодавству. Така ідея давно не давала спокою кільком хмельничанам. Мріями не обійшлось. З десяток осіб вирішили взятись за практичну її реалізацію. Зокрема, провели збори, на яких проголосили про створення так званого «органу місцевого самоврядування Республіки Україна «Хмельницька міська рада». На їхню думку, існування теперішніх міських рад, в тому числі і Хмельницької, йде в розріз із законодавством і правами людини. Тож вирішили, що громадяни можуть самі створювати такий орган управління. В результаті самі собі обрали «голову» і «депутатів» псевдоутворення. А щоб все видавалося «законно» і «легітимно», члени новоствореної команди розробили свої установчі документи нової ради.

На цьому могло б все і закінчитись, але «державотворці» оголосили ще й про необхідність ліквідації діючого легітимного органу місцевого самоврядування — Хмельницької міськради.

Не пройшов до влади, то «ліквідуй» її?

Як тільки з’явилась інформація про все це, соціальні мережі просто вибухнули коментарями хмельничан. Чимало людей сприйняло все це як недолугий жарт або просто як намагання привернути до себе увагу. Та й хто б міг повірити у можливість існування ось такої самопроголошеної міськради?

Пікантності цій справі додало й те, що активним пропагандистом цих ідей виявився добре відомий у місті підприємець. Щонайменше дивним було чути від нього твердження щодо нелегітимності діючих державних структур. Адже свого часу він і сам був депутатом. Та й під час останніх виборів знову спробував отримати мандат депутата саме міськради.
Тобто вся ситуація звелась до повного абсурду: хотілось стати депутатом ради, яку самі ж «активісти» просто заперечили?

Та на цьому не закінчилось. Після обшуку та скандалу підприємець, як він сам пояснив, прийшов до міської ради, аби з міським головою з’ясувати питання легітимності органів місцевого самоврядування. Поки чекав голову, зав’язалась перепалка із громадськими активістами та ветеранами АТО/ООС. Останні пустили в хід свою зброю — зеленку, котрою облили візитера.

Та й розмова з міським головою Олександром Симчишиним виявилась для нього не надто обнадійливою. Адже останній повідомив, що звертатиметься до правоохоронців, аби не тільки припинити антидержавну діяльність, а й розслідувати злочин про заволодіння шахрайським способом комунального майна, яке перетворилось на власність підприємця.

Хто зацікавлений у роздмухуванні скандалу?

У місті поговорюють, що саме бізнес-інтереси змусили підприємця вдатись до активної «політичної» діяльності. Свого часу йому дістався в оренду один з найбільших кінотеатрів міста. Він і перетворив його на спортивнорозважальний клуб. Але тепер спливають факти, котрі можуть свідчити про незаконність такої оренди. Міська влада готова боротись за повернення їй комунального майна. Водночас і орендар не хоче прощатись із тим, у що інвестував чималий капітал.

Але до чого тут фейкова міська рада?

Сам підприємець винним себе не вважає. Навпаки, переконаний, що діє за Конституцією. Запевняє, що готовий у суді обстоювати свою правоту. Натомість звинувачує активістів, котрі погрожували спалити його бізнес...

Не всякому городу нрав і права

Представники цілого ряду ветеранських спілок області, Національного корпусу, Ветеранського братерства, спілки АТО дали свої оцінки усьому, що відбулось. Їх вони виклали у зверненні, що передали до ГУ Національної поліції в області. Паралелі, які провели, змусили багатьох куди пильніше придивитись до різних «новоутворень». Адже так само «курйозними», «безглуздими», а то й просто «дурними» свого часу називали заяви про створення «незалежних» областей і республік на території України. Ще з десяток років тому ніхто й припустити не міг, що вони призведуть до сепаратизму, війни і відокремлення українських територій.

Колишні фейки перетворились на жорстоку реальність. А чи не повторюється все це знову? Тільки вже на новому витку.

Адже останнім часом не раз доводилось чути із уст окремих політиків розмови про те, що центральна влада вже не справляється із керуванням державою, і куди доцільніше було б запровадити федералізм на рівні теперішніх областей чи навіть новостворених ОТГ. Мовляв, на місцях краще знають, як заробляти кошти і керувати місцевими ресурсами. То для чого тоді нам центральні органи влади?

Для тих, хто розуміється в питаннях державотворення і державного управління, такі твердження — повна нісенітниця. Зрозуміло, що вони ведуть до розвалу і краху держави. Але хтось же хоче поширити ці ідеї в суспільстві. І, як не дивно, вони починають знаходити відгук знизу. А й справді, чому б не визнати «неправильною» всю державу, всі її закони, органи влади, а в кожному місті, селі та й зрештою у кожному мікрорайоні проголосити свої?

Чи не на цьому підґрунті проросли паростки самопроголошеної міськради.

Готові віддати життяза державу

Передаючи до поліції заяву з вимогою зупинити провокаційні настрої у Хмельницькому, голова обласного відділення Всеукраїнської організації «Ветеранське братерство» Микола Зозуля запевнив, що колишні бійці не допустять розгулу сепаратизму в краї. І якщо правоохоронцям не вдасться зупинити зловмисників, ветерани залишають за собою право діяти згідно з Конституцією, котра зобов’язує всіх громадян України захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України. А в разі потреби готові віддати і своє життя за нашу державу.
Таку ж заяву активісти передали і в управління СБУ в області.

В обох правоохоронних відомствах запевнили, що з усією серйозністю поставляться до розслідування справи.

Немає сумніву, як і правоохоронці, так і кожен із нас мусить захищати свою державу. Але ж і її ми хочемо бачити сильною, непорушною і справедливою. Як нам зробити її такою.

Хмельницький.