За інформацією прес-служби Кіровоградської обласної прокуратури, з початку 2020 року сума боргів перед освітянами становить майже 3,7 мільйона гривень. Загалом не отримали зароблене 224 працівники трьох дошкільних закладів, п’яти шкіл та одного спеціалізованого навчального закладу.

Світловодський міський голова Андрій Маліцький звинуватив у тому, що сталося, працівників управління освіти міськвиконкому. Мовляв, ті саботують діяльність новопризначеного керівника управління, а в результаті страждають вчителі, які через цей конфлікт не отримують зарплату. Про це посадовець заявив під час наради представників органів місцевого самоврядування Кіровоградщини за участі керівництва правоохоронних органів. За фактом невиплату зарплати працівникам закладів освіти Світловодської громади Знам’янська прокуратура відкрила кримінальну справу.

Водночас, як повідомила інформаційна агенція CBN, два тижні тому начальник управління освіти Світловодської міської ради Геннадій Френкель направив до правоохоронних органів заяву, в якій звинувачує міського голову А. Маліцького в тому, що той разом із підлеглими не передає управлінню товарно-матеріальні цінності та бухгалтерські документи семи освітніх установ, що приєдналися до Світловодської територіальної громади. Не виконано ще цілу низку формальностей, передбачених чинним законодавством та нормативними документами, які необхідно здійснити в процесі створення громади. Тож саме внаслідок цього сім навчальних закладів, розташованих у селах Світловодської ТГ, залишилися без фінансування. Вчителям не нараховується зарплата, харчування дітей відбувається винятково за кошти батьків, немає можливості оплатити комунальні послуги та здійснити інші виплати для проведення освітньої діяльності. Тим часом у бюджеті Світловодської ТГ на 2021 рік фінансування цих закладів передбачено.

Голова обласної ради Сергій Шульга закликав правоохоронні органи якнайшвидше розібратися з цим питанням. До Світловодська виїхав перший заступник керівника обласної прокуратури Юрій Ковальов, щоб на місці особисто вивчити проблему.

Цікаво, що аналогічну справу відкрили і щодо невиплати зарплати 51 працівнику закладів культури Світловодської громади. Заборгованість перед працівниками семи клубів та п’яти бібліотек становить 520 тисяч гривень.

P.S. Мабуть, за випадковим збігом обставин 13 лютого у Світловодську побили та пограбували начальника управління освіти міськради Світловодська Геннадія Френкеля.

За повідомленням сайту «Світловодськ вечірній», на чиновника напали двоє молодиків спортивної статури у капюшонах, коли той повертався з роботи, побили та відібрали мобільний телефон.

«Сам потерпілий вважає крадіжку гаджета трюком, як-то кажуть, про людське око, за яким криється помста за його діяльність та попередження. Саме так він і сказав поліцейським, що прибули на місце пригоди», — йдеться в повідомленні.

Кіровоградська область.