Квіти до підніжжя пам’ятника Лесі Українки в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї покладає перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук.

Урочисті заходи з цієї нагоди відбулися в Луцьку, Ковелі, інших містах і селах області.

Одним із центрів ювілейних урочистостей став літературно-меморіальний музей Лесі Українки в селі Колодяжному. Віддати данину великій дочці нашого народу сюди прибули шанувальники творчості письменниці, керівники області, науковці та краєзнавці. До підніжжя пам’ятника оспівувачці «Досвітніх вогнів» лягли живі квіти.

Традиційно, в такі ювілейні дні, в музеї відбуваються Всеукраїнські науково-практичні конференції за участю провідних вчених держави, краєзнавців. «Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури» — такою була тема цьогорічної наукової імпрези в Колодяжному. У ній, окрім українських дослідників творчості Лесі Українки з Луцька, Львова, Києва, Новограда-Волинського, Канева та інших міст, взяв участь за посередництвом онлайн-конференції журналіст, письменник, перекладач з Лівії Раеф Імадеддін. Тема його доповіді, яку він зробив прямо з вулиць Бейрута, була «Леся Українка розмовляє арабською». Раеф читав вірші не лише арабською, а й українською.

Надзвичайно цікавим був виступ доктора філологічних наук, професора кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки Марії Моклиці, яка дослідила роль сімейних стосунків у становленні письменниці. Досвід Олени Пчілки (Ольги Косач-Драгоманової), на думку науковиці, мали б вивчати на світовому рівні. Адже вона з малих літ готувала дітей, а їх в родині було шість, до досягнення високих цілей. Була вимогливою, строгою і водночас турботливою. Ще мало, як на думку багатьох лесезнавців, досліджено роль батька письменниці Петра Косача, який не лише забезпечував надійні тили для родини, а й був прикладом для дітей у поважному ставленні до людей. Ольга Косач-Кривенюк відзначала, що характером її сестра Леся була дуже схожою на батька, який її безмежно любив і оберігав.

Завершилася конференція відкриттям виставки «Я стільки світів з’їздила...», яку підготували працівники музею. На численних стендах показано географію подорожей Лесі Українки. До речі, шанувальники творчості письменниці можуть ознайомитися з ними на сторінках музею у Фейсбуці.

Матеріали конференції надруковано у збірнику, який вийшов до ювілею Лесі Українки.

Колодяжне Волинської області.

Фото автора.