Заходи із вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС розпочинатимуться у населених пунктах регіону з проїзду автівки пожежної охорони з включеною сиреною. Окрім традиційних мітингів, присвячених пам’яті жертв найбільшої техногенної катастрофи минулого століття, до роковин Чорнобильського лиха в області організують благоустрій територій, прилеглих до меморіальних знаків, круглі столи і вечори пам’яті, виставки і літературні читання, соціальні екскурсії та відкриті уроки, перегляд тематичних кінофільмів. Такий план заходів з відзначення 35-х роковин аварії на ЧАЕС обговорили на засіданні оргкомітету у Житомирській обласній раді.

Крім того, на базі КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Гербачевського» планують створити Центр радіаційного захисту та придбати для медичного закладу апарат УЗД. До запланованих обласною радою заходів також включили забезпечення харчуванням та придбання медикаментів для лікування у терапевтичному відділенні лікарні громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зі свого боку, департамент охорони здоров’я ОДА готує звернення до центральних органів влади щодо відновлення фінансування за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». А департамент праці, соціальної та сімейної політики ОДА вже підготував звернення до Кабміну щодо виконання рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року про відновлення пільг та компенсацій таким громадянам та щодо забезпечення їх житлом.

Житомирська область.