Учениці восьмого і п’ятого класів Ірина та Марина Шелегеди із села Гореничі, що на Київщині, передали до Національного музею Голодомору-геноциду унікальний артефакт — нагрудний значок «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси» (на знімку). Такі відзнаки вручали більшовицьким активістам, які у складі продзагонів вилучали в селян зерно, проводили насильницькі хлібозаготівельні кампанії, брали участь у колективізації та так званому розкуркуленні, а насправді — нищенні українського одноосібного селянства.

7 серпня 1932 року, коли в селах люди масово голодували і помирали, вийшла постанова ВЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», відома під назвою «Закон про п’ять колосків». Тоді ж газета «Правда» організувала в Україні рейди боротьби із крадіжками зерна. З 7 по 17 серпня у них узяли участь 100 тисяч «ударників преси».

Продовженням злочинної сталінської політики стало і рішення Політбюро ЦК ВКП(б) від 22 жовтня 1932 року про створення надзвичайних хлібозаготівельних комісій. В Україні таку комісію очолив голова Раднаркому СРСР В’ячеслав Молотов, який запровадив систему спеціальних бригад з вилучення зерна, так званих червоних валок, до яких входили 110 тисяч активістів, що отримували відсоток від конфіскованого збіжжя. Жертвами штучного голоду та розкуркулення в ті роки стали мільйони українців.

«Я почула на уроці про Голодомор і не могла уявити, як таке могло статися: людям було нічого їсти. Мене це дуже вразило, і я хочу, аби багато людей про це дізналися. Тато сказав, що якщо про Голодомор знатимуть, то таке більше не станеться з Україною», — каже Марина Шелегеда.

Дізнавшись про Голодомор 1932—1933 років на уроках історії, школярки вирішили разом із батьками дослідити тему, яка їх схвилювала. На сайті Музею Голодомору вони прочитали, що заклад розширює свою експозицію і її експонатом можуть стати побутові речі, хустки, листи, вишиванки, партійні квитки, значки, світлини 20—30-х років минулого століття, що можуть розповісти про геноцид українців, організований Сталіним та його поплічниками.

Предмети, пов’язані з Голодомором, у родині школярок не збереглися, але в соцмережах вони знайшли значок «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси», що продавався. Придбавши відзнаку більшовицьких активістів, які реалізовували злочинну політику комуністичного тоталітарного режиму, Ірина і Марина Шелегеди разом із батьками передали його до музею. Виготовляли та вручали такі значки з другої половини 1920-х років.

Фото надано Національним музеєм Голодомору-геноциду.