Тому, коли на Чернігівщину приїхав з окупованих Росією територій історик Михайло Жирохов, для нього тут з’явилося неоране поле.

Дослідник, а він працює в Чернігівському історичному музеї імені В. Тарновського, заповзявся видати серію книжок з історії партизанського руху. Раніше вийшли книжки про партизанський загін у Добрянці, про підпільну групу Якова Батюка в Ніжині, а щойно побачила світ брошура «Юрій Збанацький: фальшивий герой із радянського дитинства».

Автор каже: «В партизанському етапі життя майбутнього дитячого письменника, твори якого вивчали в радянській школі, було стільки «скелетів у шафі», що його літерна справа з розслідуваннями КДБ досі перебуває в обмеженому доступі, а матеріали партійного розслідування в обласному архіві розсекретили тільки восени 2020 року...».

Так, зокрема, шокуючими для багатьох будуть факти про життя партизанського командира з трьома жінками — всіх їх звали Ольгами, і першу з них, Ольгу Полулях, доньку бургомістра, яка була від нього вагітною, вбили за його ж наказом. У той само час замість боротьби з окупантами Юрій Збанацький, як свідчать документи, переховувався по селах, а в загоні за його наказом розстріляли кілька місцевих мешканців, яких оголосили шпигунами. Навіть лікарку, яка просто лікувала селян, захищаючи їх від епідемії. Як при цьому Збанацький зміг зберегти звання Героя Радянського Союзу і стати недоторканним класиком української радянської літератури — велика загадка, до вивчення якої запрошує автор дослідження.

Михайло Жирохов має в роботі ще три проекти з партизанського руху на Чернігівщині.

Чернігів.

Фото  надано автором.