Слово «випускний» раніше викликало асоціації лише зі святково вбраними юнаками та дівчатами, які випурхують зі шкільного гніздечка. Нині ж яких лише випускних не святкують!.. Перше таке випробування для батьків — випуск їхніх чад із дитсадочка. Вже тут неспокійні матусі виявляють свою фантазію, і в результаті шестирічні дівчатка дефілюють із нафарбованими війками у бальних суконьках, а хлопчики — мало не у фраках... Усе це святкове вбрання коштує чимало. А якщо додати збір коштів на влаштування різних декорацій та фотозон, подарунки та сувеніри, то затрати іноді не по кишені навіть родинам середнього рівня достатку. Але стереотип — щоб моя дитина була не гірша за інших — спрацьовує, і випускний у дитсадку перетворюється на змагання між батьками: хто краще, хто дорожче?! Це призводить не лише до абсолютно невиправданих витрат, а й хвилювань та принижень для тих, хто із різних причин не може собі дозволити салонні зачіски та дороге вбрання для своїх дітей...

Цю практику вирішили змінити креативні виховательки з ДНЗ «Калинка» з Онуфріївки на Кіровоградщині Алла Акру і Тетяна Гаврілова. Вони придумали, як уникнути змагань між батьками маленьких випускників.

Під час підготовки до випускного вони запропонували батькам замовити для дітей однакові недорогі футболки з написом «Випускники 2021 року дитсадочка «Калинка» та з іменами дітей. Батьки погодились. Так родини були поставлені в рівні умови і потреба в перевитратах відпала. Аналогічні футболки замовили для себе й вихователі.

Натомість батьки із розумінням підійшли до створення самої атмосфери свята. Щоб дітям запам’яталося саме дійство, а не те, як хтось із дівчаток плаче, бо її сукня не така яскрава та пишна, як у інших.

«Дітки в садочку хоч і малі, але добре все розуміють і дуже вразливі, — зазначає завідувачка закладу Людмила Тягла. — Починаються розмови між ними: в кого одяг кращий, іноді доходить до сліз. Мені дуже сподобалась ініціатива вихователів, і я рада, що батьки її підтримали. Це позбавляє дітей зайвих переживань у наш складний час. Переконана, коли від батьків іде зайве концентрування на матеріальних речах, це викликає нервування і аж ніяк не додає святу позитивної атмосфери».

Нині 27 вихованців «Калинки» вирушили в напрямку шкільного життя.

Онуфріївка Кіровоградської області.

Фото надано автором.