Про це повідомив голова облдержадміністрації Сергій Гайдай. Телевежа будується для забезпечення українського мовлення на тимчасово не підконтрольні уряду території області.

«Ми вже закінчуємо телевежу 150 метрів заввишки, і саме на ній майорітиме прапор України до 30-ї річниці Незалежності. Тому сподіваємося, що його побачать навіть на тимчасово окупованій території», — сказав Сергій Гайдай.

Значущість цього проекту обумовлюється тим, що впродовж семи років бойових дій і загалом гібридної війни проти нашої країни з боку Росії мешканці тимчасово окупованих територій цілком перебувають під впливом російської пропаганди. Вежа, яка раніше діяла в місті Попасна, була зруйнована внаслідок обстрілів. Отже, українського телерадіомовлення у Попаснянському районі немає з 2014 року.

Ситуацію з телевізійним покриттям частково виправило будівництво телевежі у с. Бахмутівка Новоайдарського району. Радіус її покриття становить 60 км, її сигнал сягає Луганська та інших населених пунктів на непідконтрольній території. Але цього недостатньо.

Новий проект складається з будівництва та облаштування радіотелевізійної передавальної станції та встановлення наземного технологічного обладнання. Телевежа має забезпечити трансляцію майже 30 каналів цифрового телебачення та восьми радіоканалів.

Загальна вартість проекту становить 44,4 млн гривень, із яких 40,9 млн гривень — кошти державного бюджету, 22,5 млн гривень — секторальна підтримка, 18,4 млн гривень — субвенція на соціально-економічний розвиток, 3,5 млн гривень — власні кошти виконавця проекту КП «Інформаційно-інноваційний центр».

Завдяки синхронізації роботи Бахмутівської та Попаснянської телевеж  радіус сигналу значно збільшиться. Українські канали стануть доступні в багатьох густонаселених регіонах тимчасово окупованої території, зокрема, в Горлівці, Дебальцевому, Вуглегірську, Алчевську і Стаханові.

Фото Міністерства розвитку громад та територій України.