Команда юних археологів та їхніх керівників.

Традиційно вона відбувається на базі Вікторівської античної експедиції на території Березанської територіальної громади біля села Вікторівка. З 2013 року в місце, де розташовано давньогрецьке святилище, приїжджають науковці з дітьми, волонтери-археологи різних поколінь та професій, юні археологи з Миколаївщини, зокрема, вихованці краєзнавчих гуртків Миколаївського обласного центру національно-патріотичного виховання і туризму. Цьогоріч до табору приїхали діти з Одеської області та Києва. Загалом 30 дослідників становив колектив археологічної школи.

Як розповів методист Центру національно-патріотичного виховання і туризму, керівник археологічної школи Денис Бондаренко в інтерв’ю одному з телеканалів: «Щороку з фахівцями та дітьми виїжджаємо досліджувати унікальний комплекс давньогрецького святилища на березі Березанського лиману. Діти набувають навичок польової археології, обробки матеріалу, вчаться жити в польових умов та організовувати побут на природі. Умови достатньо суворі: спека, польовий табір, комарі. Загартовані діти перебувають у цьому таборі та проводять свої дослідження. Усі розуміють, чому та куди вони їхали».

За словами співробітника Інституту археології НАН України Олександра Смирнова, у селі Вікторівка зберігся унікальний об’єкт, аналогів якому немає в Північному Причорномор’ї. «Це система ґрунтових святилищ, присвячених античним богам, де їм складали дари, — каже він. — Натомість і ця пам’ятка, і багато інших в області сильно пограбована, і ми зачищали насамперед грабіжницькі покопи. Уже згодом почали дослідження непошкодженого культурного шару».

Розкопані в 2021-му об’єкти, за словами дорослих дослідників, представлені пагорбом жертовної золи з перегорілими рештками приношень олімпійським богам заввишки в людський зріст та площею більш як 200 квадратних метрів.

Поруч розташована грандіозна заглиблена майже на чотири метри споруда, що нагадує сегмент амфітеатру. «Остання не має аналогів серед античних старожитностей, її призначення ще потрібно буде розгадати, — написав Денис Бондаренко на своїй сторінці у Фейсбуці. — Серед найважливіших знахідок: фрагменти скелетів свійських тварин, зразки елітарного імпортного посуду, значна колекція найдавніших на території України монет у вигляді вістер стріл та дельфінів, елементи озброєння, знаряддя промислів та ремісництва».

Учасники школи мали змогу брати активну участь у всіх етапах польових робіт: від розкопок до камеральних досліджень. Ретельне вивчення та інтерпретація матеріалу, а також його музеєфікація вже невдовзі стануть черговою темою на заняттях вихованців археологічних гуртків Центру національно-патріотичного виховання.

Не єдиними дослідженнями займалися вихованці археологічної школи. Під час основної роботи відбулися численні просвітницькі заходи, організацію яких взяли на себе вихованці археологічної школи старших поколінь. Так, у Вікторівці відбулися майстер-класи з прийомів та методів польової археології, лекції з давньої історії та археології краю, спортивні змагання, практичні заняття з виготовлення керамічного посуду за давніми технологіями. Упродовж двох тижнів учні готували власні пошуково-дослідницькі проекти, які гідно презентували на підсумковій конференції. Фіналом заходу стало костюмоване дійство «Давні народи світу» просто на розкопаних залишках культового комплексу віком 2,5 тисячі років та посвята в археологи нових учасників експедиції. Усі вихованці школи отримали відповідні сертифікати, шеврони та наліпки з логотипом Літньої археологічної школи, а також сувеніри та солодкі подарунки.

Звісно, на самому ентузіазмі дорослих археологів щорічну школу не «потягнути». Дуже допоміг в організації всього циклу навчань та досліджень Благодійний фонд «Ольвійський меценат» родини Крапівіних. Цей фонд на спомин про легендарну вчену-археологиню Валентину Крапівіну підтримує на Миколаївщині ініціативи, які пов’язані з історико-археологічними дослідженнями краю. А особливо ті, що спрямовані на виховання патріотизму та шани до рідної землі та історії в молоді. Підтримали волонтери, які дружать з археологами.

Неофіційно побувала в археологічній школі зі своїми дітьми і голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. Вона оглянула розкопки, подякувала археологам за організацію такого змістовного для дітей та молоді заняття, передала вихованцям табору солодкі подарунки та побажала успіхів у дослідженнях. І діти, і дорослі провели два тижні наодинці з природою та давньою історією із задоволенням, зарядилися позитивними емоціями, налаштувалися на нові дослідження та відкриття.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.