Спільна справа об’єднала учасників АТО та членів їхніх родин.

Про особливості створення цього товариства з обмеженою відповідальністю в селі Берізки Кривоозерської територіальної громади Первомайського району, ідею вирощування лікарських рослин та про пошук ринків збуту «Голос України» писав у статті «Разом боронили рідну землю, разом на ній і шавлію вирощуватимуть», що оприлюднена 4 серпня цього року.

Наразі шавлія лікарська вийшла відмінною: під сонячними променями накопичила високий вміст ефірних олій, а найвищу біологічну активність мають саме листя шавлії, які у початківців-аграріїв просто ідеальні. Члени товариства уже збирають врожай.

Один із співзасновників ТОВ Володимир Волосніков розповів, що познайомився у 2015 році на призовному пункті з Юрієм Сінчуком. «Разом служили. Потім потрапили до різних частин, але зв’язок підтримували, — каже Володимир. — Ще на війні мріяли про власну справу, про гідне мирне життя. Вже після служби на сході України постійно зустрічалися, бо і живемо в сусідніх селах, і спільно з іншими учасниками АТО/ООС: Віктором Мовчаном, Юрієм Крючковим, Сергієм Низькохатом розв’язували проблеми ветеранів війни на сході».

У зв’язку з тим, що знайти достойну роботу в Первомайському районі непросто, колишні учасники бойових дій почали шукати альтернативні варіанти заробітку. Так, щоби і землю обробляти, і родини годувати. Дізналися, що Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP підтримав групу учасників бойових дій у Доманівці на Миколаївщині, допоміг зареєструвати кооператив «Оберіг АГРО» та створити бізнес. Про цей вдалий приклад ветеранського агробізнесу також писав «Голос України».

Це надихнуло побратимів з Берізок. Восени минулого року вони познайомилися з консультантами Благодійного фонду «ЛАСКА», який є партнером проекту в Миколаївській області, і розпочали спільну роботу. «Консультанти «ЛАСКИ» і мотивували, і налаштовували нас на працю, — каже Володимир Волосніков. — Обрали для бізнесу лікарську шавлію та висадили її на площі 0,7 гектара. А консультації надавав професійний агроном Олександр Губаньов. Без його супроводу ми не впоралися б».

Юрій Сінчук пояснює: «Лікарські культури — це новий перспективний напрям. Україна імпортує тисячі тонн лікарських рослин, натомість ми можемо вирощувати їх самі. Цього року виходимо на тонну 200 кілограмів сушеної сировини. Культивування лікарських рослин — нелегка справа. Кожне насіння перед висадкою терли наждачним папером, щоб зняту тверду оболонку. Сіяли ручними сівалками. Місяць минув, а сходів все не було. Хвилювалися всі члени команди. Перші паростки шавлії з’явились разом з бур’яном, відрізняли шавлію за запахом.

Згодом поле стало виділяти евкаліптово-трав’янистий аромат, який відчувався і на відстані. Ні краплі гербіцидів, а тому багато ручної праці. О 5-й ранку вже в полі, і до 12-ї прополка».
Наступного року працювати буде легше, бо ТОВ «СК Грін Фарм» отримало грант від UHBDP і придбало трактор та навісне обладнання. Тепер усі процеси будуть механізовані. Трудові затрати зменшаться на 50—60%.

Щоб нормально працювати та заробляти, агробізнесмени планують вирощувати ще три-чотири культури, лікарські рослини та біоенергетичні культури, аби диверсифікувати ризики, поставити сушарки та пакувальне обладнання, налагодити сталий збут в Україні, а в подальшому й експорт.

Представники «СК Грін Фарм» стали членами Громадської ради при Первомайській райдержадміністрації та пропонують громаді вирощувати біоенергетичні рослини на землях, непристосованих для ведення сільського господарства. Першопрохідці радять своїм побратимам розпочинати свій бізнес на землі. Слід лише повірити в себе, мати однодумців та займатися справою, яка до душі.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.