Присягнув на вірність – отримуй «смачну» посаду. У підборі кандидатів у гауляйтери та на вакансії у сфері комунального господарства чи охорони порядку на окупованій Херсонщині за якимось викривленим стандартом підбирають дивовижно недолугих посіпак. Критерій їх відбору, схоже, один: лягти під «руський мир», а більше нічого не треба. І ось вам невеличка портретна галерея особливо анекдотичних постатей зрадників.

У другому за значенням місті загарбаного краю Нова Каховка «керівником військово-цивільної адміністрації» призначили такого собі Володимира Леонтьєва. А відзначився він тим, що до війни встиг попрацювати управлінцем у трьох великих фірмах, і з кожної був вигнаний за байдики та професійну некомпетентність. Після провалу ділової кар’єри майбутній колаборант подався у реконструктори, й просто обожнював позувати для світлин…у нацистській військовій формі (один такий знімок досі циркулює Інтернетом).

У Каховці заступником начальника слідчого відділення «поліції» спішно зробили таку собі 28-річну Наталію Мармій. Участь у веденні процесуальних дій мала б передбачати якщо не вищу юридичну освіту, то хоча б практичний досвід і знання кримінального законодавства. Але де там: у минулому молода колаборантка  торгувала секонд-хендом на міському ринку. Вона вам такого нарозслідує!

Ще один «вундеркінд» - новий гауляйтер селища Чаплинки Атом Мирибян, син підприємця, котрий обробляє ниву поруч із населеним пунктом. Освіта шкільна, досвіду роботи в комунальному господарстві чи органі місцевого самоврядування громади – жодного. Зате багато дурного ентузіазму і палкого бажання будувати «руський мир». От тільки ні з ким: службовці ОТГ співпрацювати з «атомним керівником» відмовилися, як це раніше зробилиу схожих випадках  їх колеги в інших територіальних громадах.  

Але найцікавіша бурхлива біографія цілого «заступника голови обласної військово-цивільної адміністрації» Кирила Стремоусова (відзначився гучними заявами про підготовку референдуму для створення ХНР та приєднання регіону до Росії). Починав кар’єру рибінспектором у Генічеську, й був вигнаний за спробу обкласти даниною браконьєрів. Пішов на творчі хліби, заснувавши агентство новин «Таврія Ньюз», і дуже любив створювати для нього вельми специфічні інформаційні приводи. У їх переліку: організація «проросійських» спортивних пробіжок, демонстративні бійки з поліцією, напад із стріляниною на прес-клуб газети  «Новий день» 18 січня 2019 року, просто в розпал прес-конференції. І так далі, і тому подібне. Кримінальних проваджень по «незалежному журналісту» за ці роки було більше, ніж бліх на дворовій собаці. Але всі вони, за дивним збігом обставин, закінчувалися пшиком, і агент ФСБ продовжував ставити Херсонщину «на вуха». Хоча тепер йому тут вже не так затишно. Після того, як підпілля встановило півмільйона гривень винагороди за голову Кирила Стремоусова, той миттю виїхав у Донецьк. І вже звідти «керує адміністрацією», виставляючи у Інтернет нісенітні ролики.

Втім, певне визнання «високої кваліфікації» та «професійних якостей» чи не всі згадані вище колаборанти вже отримали. Прокуратура висунула чи готується висунути їм звинувачення у державній зраді. Тож попереду в них або втеча до Росії, або лава підсудних і довгі роки під гостинним дахом якоїсь української виправної колонії.    

Херсонська область.